Inicijativa za osudu formiranja vojske Kosova

Srpska ne podržava ulazak BiH u bilo koje vojne saveze VIDEO

  • 14.12.2018. 16:23

Na inicijativu predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanoviću Banjaluci je održan sastanak najviših zvaničnika Srpske, predstavnika nadležnih institucija, izabranih zvaničnika u institucijama BiH iz Republike Srpske, predstavnika parlamentarnih političkih partija u Srpskoj, kao i predstavnika udruženja i organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Republika Srpska ne podržava ulazak BiH u bilo koje vojne saveze sve do konačnog određenja Srbije, kao potpisnice i garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma i Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, o njenom odnosu prema integracijama u vojne saveze,  te da su sve aktivnosti na aktivaciji Akcionog plana za članstvo BiH u NATO neprihvatljive za RS.

Ovo je jedan od 15 zaključaka koji su danas usvojeni na sastanku koji je održan na inicijativu predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, a bio je posvećen pitanjima aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/ i poziciju Srpske. 

Cvijanovićeva je istakla da rješenja sadržana u Rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti koju je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 18. oktobra prošle godine predstavljaju isključivi okvir za djelovanje svih organa i institucija Srpske, izabranih i imenovanih predstavnika Republike u institucijama BiH, te njenih predstavnika u međunarodnim organizacijama i forumima o pitanjima pristupanja BiH bilo kom vojnom savezu. 

Ona je izrazila zadovoljstvo što je na današnjem sastanku iskazano jedinstvo. 

"Ovaj sastanak je bio veoma važan i pokazao je jedinstvo", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, koji se osvrnuo i na današnju odluku Prištine o formiranju vojske.

Naglasio je da je dio međunarodnie zajednice podržao ovu odluku te da se da se ovim promijenila regionalna stabilnost.

"Razmotrićemo svoje učešće u Oružanim snagama BiH", dodao je Dodik i istakao da će zahtijevati da se Predsjedništvo BiH odredi prema ovoj situaciji.

Međunarodna zajednica ignoriše potrebe i zahtjeve Republike Srpske, istakao je Dodik i još jednom naglasio da je za Srpsku najbolje rješenje vojna neutralnost.

On je najavio je da će pokrenuti inicijativu u Predsjedništvu BiH da se osudi formiranje vojske Kosova, jer je time direktno ugrožen Aneks jedan B Dejtonskog sporazuma o regionalnoj stabilizaciji.

Dodik je naveo da ovaj aneks predviđa stabilizaciju regiona - kontrolu naoružanja u regionu, stabilan i uravnotežen nivo oružanih snaga na najnižem mogućem nivou, te opredjeljenje za izbjegavanje trke u naoružanju. 

On je novinarima u Banjaluci rekao da je ovaj aneks doveden u pitanje i ignorisan ne samo od prištinske vlasti, već i od međunarodne zajednice koja je stajala iza Dejtonskog sporazuma. 

Dodik je danas prisustvovao sastanku najviših zvaničnika Republike Srpske na inicijativu predsjednika Srpske Željke Cvijanović, na kojem je bilo riječi o pitanjima aktiviranja Akcionog plana za članstvo BiH u NATO /MAP/ i poziciji Republike Srpske.