Banjaluka

Konferencija Dodika i Lavrova: Saradnja u svim oblastima VIDEO FOTO

  • 21.09.2018. 17:58

Predsjednik Dodik je na konferenciji za novinare odbacio špekulacije o lošem uticaju Ruske Federacije na BiH.

"Ruska Federacija je naš prijatelj sa kojima moramo da sarađujemo na ekonomskom, kulturnom i svakom drugom pogledu. S tim u vezi Srpska nije dozvolila da BiH uvede sankcije Rusiji", rekao je Dodik.

Dodik je zahvalio Lavrovu na principijelom stavu Rusije kada je u pitanju Dejtonski sporazum, a posebno kada je u pitanju  ruski veto na uloženu rezoluciju u SB UN-a u kojoj je srpski narod optuživan kao genocidan.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je dobru saradnju sa BiH u svim oblastima, a posebno je istakao porast robne razmjene sa BiH, odnosno izvoz voća i povrća iz Srpske u Rusiju.

"Danas smo detaljno razgovarali o tome da se što prije zatvore pitanja koja bi omogućila da se izvozi meso i mlijeko odavde na rusko tržište", dodao je Lavrov.

Zahvalni smo Srpskoj na podršci radu ruskih kompanija, rekao je Lavrov, pomenuvši "Zarubežnjeft", kao i mrežu pumpi. Gasprom već nekoliko godina obezbeđuje isporuku gasa u Srpskoj, podsjetio je on.

Decembra prošle godine potpisan je sporazum o izgradnji fabrike za proizvodnju tečnog gasa u Zvorniku, a računamo da će se taj tečni gas koristiti i u Srbiji, naveo je ruski ministar.

Lavrov je napomenuo da cijeni pažnju koje rukovodstvo Srpske posvećuje jačanju kontatkata među dva naroda koji su povezani vezama prijateljstva i zajedničkim istorijskim i duhovnim korijenima.

"Zahvalni smo i za inicijativu za izgradnju centra u Banjaluci i hrama possvećenog porodici Nikolaja Drugog", dodao je Lavrov.

Rusija se čvrsto zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma, istakao je ruski minsitar i dodao da su bilo koje reforme moguće samo uz saglasnost dva entiteta i tri naroda.

"Vidimo privrženost Dodika Dejtonskom sporazumu, a jedno pitanje koja je odavno prezrelo je oslobođenje BiH od spoljne uprave kako bi sama odlučivala o svojoj budućnosti", rekao je Lavrov.

„Apsolutno se podudaraju naši stavovi i prema drugim pitanjima na Balkanu“, rekao je Lavrov precizirajući da je riječ o Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori.

Lavrov je rekao da se slaže sa Dodikom i da Rusije uvijek radi pošteno i poštuje svoje obaveze i da se to u potpunosti tiče i kad je riječ o Dejtonu.

„Ne pokušavamo mi da očuvamo protektorat nad BiH, naprotiv svuda, u svim formatima borimo se za očuvanje osnovnih principa Dejtona ,a to znači dva entiteta i tri konstitutivna naroda", rekao je ruski šef diplomatije.