Dodik za ATV

Komšić u posjeti Velikoj Britaniji u svoje, a ne u ime Predsjedništva BiH

  • 10.09.2019. 18:55

Željko Komšić misli da je Pedi Ešdaun bio važna ličnost. Mi mislimo da je njegov rad bio poguban za čitavu BiH. Tako srpski član BH Predsjedništva, Milorad Dodik, za ATV komentariše Komšićev odlazak u London na pomen bivšem visokom predstavniku u BiH.

Komšićeva posjeta je njegova lična stvar i tamo svakako nije otišao u ime Predsjedništva, kaže Dodik. 

"Treba posmatrati taj odlazak Komšića i kao neku vrstu provokacije nama Srbima, jer se smatra da onaj koji učini neko zlo Srbima treba da bude poštovan sa njegove strane. Ali to govori o njima, znači nikakav zvanični politički stav u BiH nema izgrađen. To je učinio iz nekog ličnog afiniteta prema tom čovjeku koji je bio zlotvor", izjavio je Milorad Dodik.

Željko Komšić ipak nije propustio priliku da se u svom obraćanju pred Kraljevskim koledžom bezbjednosnih studija predstavi kao predsjedavajući Predsjedništva BiH. Iskoristio je šansu da lobira za put BiH u NATO, ali i spomene svoju ratnu prošlost.

"Obraćam se kao predsjedavajući Predsjedništva i kao bivši vojnik Armije RBiH. Čast mi je govoriti upravo na ovom mjestu pred ljudima koji služe prijateljskoj zemlji Bosne i Hercegovine i članici NATO saveza, kojem i BiH uprkos brojnim otporima teži", naveo je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

BiH neće u NATO, sve dok se o tome pita i SNSD, odgovara Milorad Dodik. Zato, kaže, neće pristati na NATO integracije iako sarajevski političari tim uslovljavaju formiranje Savjeta ministara. To što Bakir Izetbegović prijeti da će partnere zato možda potražiti u SDS-u i PDP-u, i što u tim strankama takve izjave prihvataju raširenih ruku, Dodika ne čudi mnogo.

"Evo ih tamo, sjede s njima, gluvare već četiri godine, ništa ne rade. U prvoj godini su kao nešto najavljivali, a onda su tri godine sjedili. Napravili su ozbiljnu štetu. Ako je neko spreman na to, ali to je jedna apstraktna matematička mogućnost", rekao je Dodik.

Na sve opstrukcije iz Sarajeva će Srpska svakako imati odgovor, podvlači Dodik. Narodna skupština će, tvrdi, staviti tačku na mnoge priče koje potežu, kako političari iz Federacije BiH, tako i međunarodna zajednica. Jedna od njih je, kaže za ATV Milorad Dodik, i ona o bonskim ovlašćenima. Neka od tih pitanja će biti sadržana i u političkoj platformi koju će SNSD predložiti parlamentu Srpske. Glavni odbor stranke će platformu razmatrati već 18. septembra.