Komentari iz Sarajeva na Vučićevu posjetu čista ljubomora

  • 24.07.2020. 18:19

Federacija BiH je ljubomorna na odnose Srpske i Srbije zaključuje predsjednica Republike Srpske Željke Cvijanović, na poruke koje su poslali bošnjački političari iz Sarjeva nakon posjete Aleksandra Vučića Banjaluci.  

Cvijanović je rekla da ne obraća puno pažnju na komentare iz Sarajeva zato što su oni pokazatelji da još  postoji mržnja. Ona ističe da im je zasmetala posjeta Vučića koja je pokazala kako treba da se sarađuje, za šta bošnjački političari, kako je rekla, odavno nisu sposobni.

"Naše kolege iz Federacije BiH su ljute na takvu jednu činjenicu, jer znaju koliko je čvrsta veza  da je iskrena, da je to stvar odgovornosti, principa, ljubavi, međusobnog razumijevanja, ali i zadovoljstva da možemo zajedno da radimo. Oni su ljubomorni na ono što imamo sa Srbijom jer tako nešto nemaju ni sa kim. Sve što je vezano za koncepciju BiH je velika lažna slika", kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.  

Republika Srbija, istakla je ona, osjeća i odgovornost i obavezu, ali ima i želju i zadovoljstvo da pomaže građanima Srpske. Bošnjačke stranke, naročito SDA najviše je zaboljelo je pominjanje gradnje aerodroma u Trebinju srpskog predsjednika, a to je još jedan dokaz  da   zvanično Sarajevo posredstvom SDA šalje poruku negiranja svega što je srpsko, reaguje  Luka Petrović. Saopštenje SDA je, kaže, u najmanju ruku neprimjereno i van svih okvira političke kulture prema jednom državniku kakav je srpski predsjednik.

"S druge strane, razumijemo i sarajevsku želju o izgradnji mita o navodnom bošnjačkom trajanju kroz istoriju, ali ne možemo i nećemo da razumijem da etničko čišćenje vezuju za Trebinje. Ta bezočna laž neće proći jer se dobro zna i istorija to svjedoči ko je bio dželat i ko je dovodio strane plaćenike i formirao obučne centre da etnički čiste gradove i sela od nedužnog srpskog naroda", kaže Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a.

Negativni kometari iz Federacije nisu stigli samo od političara već i od međunarodnih organizacija, prvenstveno OHR-a koji, smatra Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana predsjedništva BiH, konstatntno nastupa kao portparol bošnjačke politike. Kada je riječ o poređenju statusa Srpske i Srbije, Kovačević je i tu bio jasna- Ukoliko ste spremni da KiM ostanu sastavni dio Srbije, onda je i Srpska spremna da ostane unutar BiH.

"Ukoliko smatrate da srpski narod treba da se pomiri sa tim da neko jednostavno oduzima dijelove Srbije onda morate prihvatiti da Srpska neće ostati dio BiH", kaže Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Vučićevom posjetom još jednom je dokazano bratstvo Srpske i Srbije. Zahvalnice Vučiću stigle su i iz svih opština koje je Srbija pomogla. POsebnu zahvalnost izrazio je i bijeljiinski gradonačelnik Mićo Mićić, nakon inormacije da će  Srbija u auto-put od Rače do Bijeljine uložiti dodatnih 100 miliona evra. 

"Želim da kažem da se sad zaista vide pravi razlozi zašto smo mi napravili sporazum, jedinstvo svih nivoa, najvećeg broja stranka, napravili saradnju sa Srbijom, i evo polako taj naš projekat se ostvaruje na sreću svih naših sugrađana i građana", kaže Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Nakon Vučićeve posjete Banjaluci reagovali su Šefić Džaferović  Nermin  Nikšić  i Bakira Izetbegović, tražeći da se predsjednik Srbije izvini građanima BiH. Zasmetalo im je  što je Vučić nazvao Trebinje "najljepšim srpskim gradom".

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм