Parlament RS

Koliko će potpredsjednika imati Narodna skupština Srpske?

  • 02.12.2018. 19:19

Još se ne zna koliko će potpredsjednika imati Narodna Skupština Republike Srpske. Predstavnici vlasti žele četvoro ljudi na toj poziciji, dok opozicija tvrdi da su dovoljna samo tri. Prvi čovjek parlamenta kaže da u skupštinu još nije stigla nijedna zvanična prijava za tu funkciju - ali ih očekuje do sljedeće sjednice, koja bi trebalo da bude održana u srijedu.

"Vjerujem da će šefovi klubova u naredna dva dana razmotriti tu mogućnost i da će kandidovati svoje ljude. Mi u narodnoj skupštini uglavnom još nemamo nijedan prijedlog," rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Po skupštinskom poslovniku, parlament Srpske može da ima od dva do četiri potpredsjednika. U praksi, bude ih minimalno troje - jedan iz najveće opozicione stranke, i po jedan Bošnjak i Hrvat. Deveti skupštinski saziv je imao četiri, a ne tri potpredsjednika, i razlike u funkcionisanju parlamenta su bile minimalne - kaže SDS-ov poslanik Davor Šešić.

"Nismo nikakve efekte vidjeli za Narodnu skupštinu - Narodna skupština nije radila bolje, nije imala efikasniji rad. Radila je kao u prethodnim sazivima kada su bila tri potpredsjednika, a to je ono što košta građane - prema računici kolega iz stranke, to je oko 400 hiljada KM sa svim onim što ide uz kabinet potpredsjednika Narodne skupštine," rekao je Šešić.

Računica opozicije o tome da jedan potpredsjednički mandat košta 400 hiljada maraka ne stoji, poručuju iz vladajuće koalicije. Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a, kaže da četvrti potpredsjednik neće predstavljati velik dodatni trošak za parlament.

"Oni imaju pravo na sekretaricu, vozača, međutim ti vozači su već zaposleni u Narodnoj skupštini RS. Mi sada ako izaberemo tri, taj vozač četvrtog potpredsjednika parlamenta će svakako ostati raditi u skupštini, samo će biti preraspoređen na neko drugo radno mjesto. Isto stoji i sa sekretaricama," kaže Mazalica.

U prethodnom sazivu novom/starom šefu parlamenta, Nedeljku Čubriloviću, pomagali su Senad Bratić, Željka Stojičić, Sonja Karadžić Jovičević i Nenad Stevandić.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)