Presuda Radovanu Karadžiću

Kojić za ATV: U najmanju ruku očekujemo ponovni postupak

  • 19.03.2019. 20:21

Međunarodni rezidualni mehanizam bi sutra u Hagu u najmanju ruku mogao presudu prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću vratiti u ponovni postupak, ali i da bi realno mogla biti i oslobađajuća presuda - izjavio je za ATV Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

"Ako se sud bude vodio isključivo dokazima i onim što je zasnovano na činjenicama sutra bi u najmanju ruku presuda trebalo da bude vraćena na ponovni postupak, posebno zbog proceduralnih grešaka kojih je bilo tokom prvostepenog postupka", rekao je Kojić.

On je istakao i da bi realno mogla biti i oslobađajuća presuda, jer je prvostepena presuda, zasnovana na insinuacijama i kao takva je manjkava - kao što je odbrana i navela u žalbi. Naglasio je da je, ipak, vrlo teško prognozirati šta će Haški tribunal odlučiti, imajući u vidu njihovu raniju praksu.

"Ono malo svjetlo u tunelu Tribunala jeste to što trojica sudija koja će biti u vijeću nisu bili članovi nijednog vijeća gdje su donošene presude protiv Srba", dodao je Kojić. 

On je u tom kontekstu rekao da su sudije koje su izricale presude za "udruženi zločinački poduhvat" i kroz drugostepeni postupak nastojale da održe takve presude iz ranijih predmeta. 

Drugostepena presuda Radovanu Karadžiću biće izrečena sutra pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu. 

Ova presuda biće izrečena nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu odluku kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.