Kojić: Srpska nikada neće prihvatiti takozvani Dan nezavisnosti

  • 28.02.2020. 16:12

Republika Srpska nikada neće prihvatiti 1. mart kao praznik jer je tog datuma 1992. godine Srbima u Sarajevu upućena jasna poruka šta ih čeka u tom gradu, poručuje direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

"Prvi mart ne možemo prihvatiti kao nekakav dan nezavisnosti jer ne možemo da zaboravimo sve žrtve koje su podnesene zbog tadašnjih jednostranih odluka muslimanskog rukovodstva - ubistva Srba, od srpskog svata, pa nadalje", izjavio je Kojić Srni.

On je naveo da je ubistvo srpskog svata bila jasna poruka da Srbima neće biti mjesta u Sarajevu i da neće biti tretirani kao građani tog, kako su u javnosti predstavljali, multietničkog grada, već kao neko ko nema pravo da živi, ko nema osnovna ljudska prava.

Prema njegovim riječima, to je pokazano odvođenjem intektualaca koji su bili na određenim pozicijama, a nestajali su preko noći, a potom i ostalih ljudi koji su odvođeni iz stanova u logore, zatvore, privatne kuće, gdje su žene i djece bili silovani, izloženi najgorim oblicima torture i ubijani.

"To je vrijeme u kojem je održan referendum na koji Srbi nisu izašli i nisu ga podržali i čiji rezultati su objavljeni mimo Ustava i neophodnih normi da bi uspio", naveo je Kojić.

On je rekao da taj datum Srbe podsjeća na veliku egzodus koji se dogodio poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer, prema svim statističkim pokazateljima demografa, više od 120.000 Srba protjerano je iz dijela Sarajeva koji je pripadao Federaciji BiH.

"Imali su jasne poruke da ih čeka sudbina svih Srba koji su od 1992. godine do Dejtona ostali u Sarajevu na teritoriji koja je bila pod kontrolom takozvane Armije BiH i bošnjačkih vlasti", naveo je Kojić.

Prema njegovim riječima, Srbi su vjekovna ognjišta napustili jer nisu željeli da dožive silovanja, zlostavljanja, maltretiranja, da budu ubijeni.

"U Republici Srpskoj 1. mart, takozvani dan nezavisnosti BiH, nikada neće biti prihvaćen kao praznik, kao što je u Federaciji BiH", naglasio je Kojić.

On je dodao da je očigledno da sve što se dešavalo tada, a, nažalost, i sada Bošnjaci pokušavaju da urade na silu.

U Federaciji BiH 1. mart se obilježava takozvani dan nezavisnosti BiH, iako na nivou BiH nikada nije usvojen zakon o praznicima.

Srbe u Republici Srpskoj i BiH 1. mart podsjeća na nelegalni referendum o nezavisnosti BiH, sproveden 29. februara i 1. marta. 1992. godine, na koji većina Srba nije izašla i na kojem su preglasani od druga dva naroda - Bošnjaka i Hrvata.

Istog dana su muslimanski ekstremisti ubili srpskog svata ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu, što je za mnoge bila najava početka rata u BiH.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)