Centar za istraživanje rata

Kojić: Sjednica NSRS sa usvojenim zaključcima ima istorijski karakter

  • 15.08.2018. 14:30

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj su usvojeni zaključci kojima je odbačen izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine, te predloženo formiranje novih komisija za Srebrenicu i Sarajevo ima istorijski karakter.

"Jučerašnja sjednica parlamenta Republike Srpske ima istorijski karakter, jer su jednoglasno usvojeni zaključci na takav način definisani da su skinuli omču oko vrata srpskom narodu i Republici Srpskoj", rekao je Kojić. 

Kojić je istakao da je od velikog značaja da je usvojen zaključak da se formira nova međunarodna komisija za Srebrenicu koja će utvrditi sva stradanja u periodu 1992-1995.godine. 

On je rekao da očekuje da će Vlada Republike Srpske u skladu sa zaključcima Narodne skupštine donijeti odluku da se stavi van snage izvještaj Komisije za Srebrenicu. 

"Republički centar će sva dosadašnja istraživanja i ona kada su u pitanju događaji u julu 1995. godine koja su bila prezentovana u predmetu 'Mladić' u Haškom tribunalu staviti na raspolaganje novoj komisiji za Srebrenicu", naglasio je Kojić. 

On je rekao da je uvjeren da ima dovoljno dokaza i argumenata da se donese potpuno novi izvještaj o događajima u Srebrenici u periodu od 1992-1995.godine. 

Kojić je dodao da će Republički centar biti potpuno na raspolaganju novoj komisiji za Srebrenicu za prikupljanje eventualno novih činjenica i dokaza. 

"Događaji u Srebrenici nikako se ne smiju posmatrati samo kroz juli 1995. godine, a zanemariti činjenicu o ubistvu i stradanju 2.600 Srba, te posebno imajući u vidu manipulacije u tom periodu i manipulacije koje se koriste u vezi sa stradanjem Bošnjaka", pojasnio je Kojić. 

On je podsjetio da je izvještaj Komisije za Srebrenicu pobijan i korišten u nekim presudama i optužnicama koje su se vodile za događaje u Srebrenici. 

"Mnogo je dokaza koje je Republički centar u materijalima koji su juče bili dostupni narodnim poslanicima koji govore da se u Srebrenici desilo nešto sasvim drugačije nego što je konstatovano u samom izvještaju komisije, a kasnije i još u nekim presudama koje su se pozivale na taj izvještaj", istakao je Kojić. 

Kojić kaže da mnoge stvari koje su konstatovane u tom izvještaju nisu tačne, a na osnovu zaključka komisije formirana je i radna grupa koja je etiketirala i stavila odgovornost na gotovo sve pripadnike VRS i MUP-a Republike Srpske. 

"Opsežna istraživanja koje je Republički centar u poslednje četiri i po godine proveo koja se odnose na stradanje Srba u Srebrenici i srebreničkoj regiji i na događaje koji su se desili tamo 1995. godine sada su pokazala najbolju upotrebnu vrijednost", istakao je Kojić. 

On kaže da će za istraživanje događaja u Sarajevu veliki značaj imati popis srpskih žrtava kojeg je Republički centar priukupljao od 2013.godine i objelodanio u novembru prošle godine i isti će biti dati na raspolaganje novoj komisiji za Sarajevo. 

"Imamo kompletne dosije za više od 6.700 stradalih Srba u 10 prijeratnih opština u Sarajevu. Istraživanjem određenih događaja i dokaza koje smo prikupili rezultiralo je podizanjem i nekih optužnicama kao što su 'Čemerno' i 'Hrasnica', te manjim brojem predmeta pred pravosudnim institucijama BiH jer znamo kakav je rad Tužilaštva i Suda BiH", zaključio je Kojić. 

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je juče odbacila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražila od Vlade da ga stavi van snage i Formira dvije nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine - o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.