Direktor Republičkog centra za istraživanje rata

Kojić: Posljedice NATO bombardovanja - katastrofalne

  • 04.09.2019. 13:20

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić izjavio je danas Srni da je u NATO bombardovanju Republike Srpske poginulo najmanje 59 lica, više od 120 ih je ranjeno, a korištena je i municija sa osiromašenim uranijumom iz čega je vidljivo zašto se srpski narod protivi ulasku u ovaj vojni savez.

"NATO je imao više od 3.500 letova iznad Republike Srpske, a u napadu na srpski narod učestvovalo je 5.000 vojnika ovog saveza iz 15 zemalja. Bačeno je 10.000 tona bombi, a dio njih je bio sa osiromašenim uranijom", rekao je Kojić, povodom 24 godine od NATO bombardovanja Republike Srpske.

Kojić je istakao da je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih radio sveobuhvatno istraživanje NATO bombradovanja.

"Imamo i indirektne posljedice bombardovanja, jer je NATO dao direktnu podršku združenim snagama takozvane Armije BiH i HVO. Iz zapadnokrajišnih opština je protjerano više od 120.000 Srba, a ubijeno ih je više od 1.600", naveo je Kojić.

Prema njegovim riječima, Srbima na Ozrenu odsijecane su glave, nakon što je NATO bombardovao relej na ovoj planini, što je bio povod za ofanzivu muslimanskih snaga.

"Nakon NATO napada krenula je ofanziva mudžahedina i pripadnika takozvane Armije BiH u kojoj su odsijecane srpske glave. Imamo i masovnu grobnicu od 21 tijela od kojih ih je 17 bilo obezglavljeno", kaže Kojić.

On je podsjetio da je posljedica NATO bombarodvanja i povećan broj oboljelih od karcinoma u Republici Srpskoj.

"Stopa smrtnosti u opštini Bratunac je ogromna i to se prvenstveno odnosi na stanovništvo koje je došlo u ovu opštinu iz Hadžića koji su bombardovani municijom sa osiromašenim uranijomum. Sada se postavlja pitanje Republici Srpskoj da li nakon svega treba prihvatiti članstvo u ovom savezu? Mišljenja sam da je nemoguće prihvatiti da budemo član NATO-a nakon svih podataka koje imamo", poruičo je Kojić.