Reagovanje

Kojić: Petigru je plaćen da iznosi neistine

  • 24.11.2018. 17:43

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da je ekspert za Holokaust i genocid Dejvid Petigru plaćen da iznosi neistine o Republici Srpskoj s ciljem sprovođenja određene politike.

"Ono što je pogubnije je da takav jedan navodni ugledni profesor (na Državnom univerzitetu Južni Konetikat u SAD) daje sebi pravo da daje određena politička tumačenja, gdje kaže da je Dejton ustvari izbrisao genocid i da je to bila nagrada za Srbe", rekao je Kojić. 

Kojić je istakao da je Petigru na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", govorio i da bi "jedini odgovarajući odgovor na priznanje Srpske bilo ponovno ujedinjenje BiH kroz ustavnu reformu", što takođe dokazuje da nije riječ o ekspertu nego o plaćeniku. 

"Po osnovu događaja koji su bili on smatra da treba da bude unitarna BiH. Dakle to nam jasno govori da se radi o jednom plaćeniku koji treba da sprovede određene politike", rekao je Kojić. 

Povodom Petigruovog komentara da treba podići spomenike žrtvama u Foči i Prijedoru, Kojić ga je upitao da li zna da je u Jošanici kod Foče izvršen stravičan zločin nad Srbima ili da je u Podrinju ubijeno više od 2.600 Srba. 

"Nama je potpuno jasno da je to još jedan u nizu plaćenika koji je došao da priča jednostranu priču i da daje određeni politički kontekst jer kaže da BiH može jedino da opstane u smislu stvaranja unitarne države. Po osnovu čega?", upitao je Kojić. 

On je podsjetio da je i Anđelina DŽoli bila "debelo plaćena" da bi snimila film koji ustvari prikazuje jednostranu priču. 

"S obzirom da se radi o ekspertu, spreman sam da ga pozovem u Republički centar i da vidi na koji način je stradalo 29.726 Srba, da vidi specifičnosti zločina koji su se desili nad Srbima u Podrinju, da vidim da li će na taj način realno prihvatiti činjenice i stvari, ako je već spreman da kaže da želi samo da se bavi istinom", rekao je Kojić. 

On je istakao da Petigru može slobodno iz dokumentacije da pogleda šta se stvarno dešavalo na području Srebrenice, da vidi izjave Bošnjaka koje su dali prilikom proboja i dolaska kolone u Tuzlu šta se ustvari dešavalo u toj koloni. 

"Ako želite da se bavite istinom, onda morate da čujete priču svih zaraćenih strana, ali ne samo priču, već da se uvjerite u materijalne dokaze", istakao je Kojić, te dodao da na taj način treba da govori istinu, a ne na jednostran kako je to danas uradio. 

On je pozvao profesora da, ako želi, smatra i misli da treba, onda pruži doprinos u radu budućih komisija za Srebrenicu i Sarajevo da se vidi kako će prikazati tu istinu. 

"Potpuno je nevjerovatno da neko ko se bavi istraživanjem genocida i Holokausta jedan događaj koji se desio u Srebrenici, koji definitivno nema karakter genocida, izjednačava sa ubistvom šest miliona Jevreja ili ako govorimo o Jasenovcu stradanju 700 hiljada Srba, Jevreja i Roma", rekao je Kojić. 

Na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" Dejvid Petigru, koji se predstavio kao profesor koji istražuje Holokaust i genocid, rekao je da je priznanje Republike Srpske u Dejtonu bila "nagrada za uspješan genocid" i da bi "jedini odgovarajući odgovor na to bio ponovno ujedinjenje BiH kroz ustavnu reformu". 

On je istakao da OHR treba podržavati postavljanje spomenika žrtvama u Višegradu, Prijedoru i Foči, jer bi to poštivalo uspomenu na žrtve i doprinijelo lokalnom pomirenju. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)