"Jasenovac - Aušvic Balkana"

Kojić: Opovrgnut pokušaj revizije istorije

  • 03.02.2019. 21:28

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Milorad Kojić smatra da je komparativnom analizom između ustaškog logora smrti Jasenovac i nacističkog Aušvica potpuno opovrgnut pokušaj revizije istorije određenih centara moći, prema kojima je Jasenovac bio radni logor, a broj stradalih manji od stvarnog broja.

"Tom analizom, koju je radio izraelski istoričar Gideon Grajf, utvrđeno je da je 57 metoda mučenja korišteno nad logorašima u sistemu ustaških logora Jasenovac u ubijanju Srba, Jevreja i Roma", rekao je Kojić novinarima uoči promocije Grajfove monografije "Jasenovac - Aušvic Balkana" u Banjaluci. 

Prema njegovim riječima, ova knjiga je najbolji odgovor na sve pokušaje revizije, jer dolazi od stručnjaka kao što je Grajf. 

Kojić je naveo da Grajf od 2016. godine sarađuje sa Republičkim centrom, kada je zajedno rađeno na knjizi "Žene žrtve rata iz Republike Srpske", gdje je napisao predgovor, te najavio nastavak dalje saradnje sa ovim izraelskim istoričarom. 

"Nama je značajno da koristimo iskustva Jevreja u kreiranju kulture sjećanja i pamćenja, jer time moramo dati odgovor na buduća dešavanja, odnosno da nam se ne ponovi ono šte se dešavalo u Drugom svjetskom ratu", istakao je Kojić. 

Grajf je rekao da 45 godina istražuje Aušvic, što daje određenu osnovu da vrši poređenje sa drugim logorima iz Drugog svjetskog rata, te je naglasio da se Aušvic i Jasenovac mogu nazvati paklom na Zemlji. 

"U Jasenovac je prije smrti žrtvama stizalo i mnogo patnji i to namjernih, koje su bile vrsta zabave za počinioce. Jasenovac se pokazao kao mnogo brutalnije varvarsko mjesto, jer su ustaše pokušavale da se pokažu Nijemcima da su čak i bolji i gori od njih", naglasio je Grajf. 

On je dodao da su počinoci zločina u koncentracionim logorima i počinjeni genocid u Drugom svjetskom ratu nisu dovoljno kažnjeni, što smatra tragedijom za civilizaciju koja tako nešto dopušta. 

"Mora da nešto nije u redu sa svijetom. Nezamislivo je da će mnogi počinoci zločina, kojih i danas ima živih, da umru u krevetu ili prirodnom smrću, a da jedan jedini dan nisu proveli u zatVoru. To je nezamislivo i nepodnošljivo", ocijenio je Grajf. 

Promocija monografije organizovana je povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta i 77 godina od stradanja Srba u banjalučkim naseljima Drakulić, Motike, Šargovac 7. februara 1942. godine.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.