Kojić: Neophodna reforma upravljačke strukture Instituta za nestale BiH

  • 17.02.2020. 14:22

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da je neophodno izvršiti reformu upravljačke strukture Instituta za nestala lica BiH jer godinama u ovoj zemlji Međunarodna komisije za nestala lica u potpunosti upravlja procesom traženja.


"U Upravni odbor Institut za nestala lica BiH, koji čini šest ljudi, tri iz reda svakog od konstitutivnih naroda bira ICMP, a tri se predlažu ispred Savjeta ministara", rekao je Kojić novinarima u Banjaluci, nakon okruglog stola o zastoju u procesu traženja nestalih lica iz Republike Srpske.

On je naveo da ICMP upravlja procesom traženja nestalih lica u BiH i u Upravni odbor Instituta bira Srbina koji ne mora da bude iz Republike Srpske, a koji kasnije donosi odluke.

Kojić je rekao da Republički centar zajedno sa porodicama poginulih i nestalih iz Republike Srpske traži da se izvrši reforma Instituta za nestala lica BiH jer je to jedini način da proces traganja krene nabolje u traženju nestalih Srba.

"Reforma bi podrazumijevala da se članovi Upravnog odbora Instituta predlažu ispred institucija Republike Srpske, kao i srpski član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH", istakao je Kojić.

On je podsjetio na stav iz EU da BiH ne može postati članica ako ima takav uticaj stranaca na Ustavni sud BiH, dodajući da se njegova paralela u ovom slučaju odnosi na Institut za nestala lica BiH.

Kojić je rekao da okruglom stolu nisu prisustvovali predstavnici ICMP-a i da na taj način pokažu dio poštovanja prema porodicama poginulih i nestalih iz Republike Srpske.

"To pokazuje da u BiH u kojoj stranci imaju svoje "prste" sistemi ne funkcionišu", zaključio je Kojić.

Komentarišući najave vlasti Kantona Sarajevo o ekshumacijama srpskih grobalja, Kojić je rekao da oni već godinama prekopavaju po srpskim grobovima, ali da ovdje žele da se riješe svih Srba iz FBiH, pa čak i onih mrtvih.

"Mislim da je to morbidno i da je to dovoljan komentar", rekao je Kojić.

Na okruglom stolu bilo je riječi i o situaciji u procesu traženja nestalih iz Srpske, sa statističkim podacima i informacijama Republičke organizacije.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.