Kojić: Neophodna reforma upravljačke strukture Instituta za nestala lica BiH

  • 17.02.2020. 19:04

Vlasti u Sarajevu čine sve da zatru srpski trag u tom gradu i zločina koje su počinili nad Srbima. Tako Milka Kokot, rođena Sarajka, komentariše kantonalni zakon o lokalnoj samoupravi prema kome bi oko 13.000 srpskih grobova u Sarajevu trebalo prekopati, a posmrtne ostatke ekshumirati i kremirati. 

U ratu je izgubila oca i brata i za njihovim posmrtnim ostacima još traga. Grobna mjesta nekoliko članova njene porodice su u gradu.

"Ne treba da im damo da oni naše mrtve diraju. Ako već ne mogu da nam nađu ove što su nam ubili, nek nam ne diraju one što su umrli časno i pošteno", kaže Milka Kokot, predsjednik Organizacije zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo.

Bilo bi pošteno da se izvrši reforma upravljačke strukture Instituta za nestala lica BiH, kažu u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.Nepošteno je da Međunarodna komisija za nestala lica upravlja procesom traženja.

"Nama međunarodna komisija upravlja procesom jer bira Srbina, koji ne mora biti iz Republike Srpske, koji kasnije donosi odluke. Upravo iz tog razloga tražimo i insistiramo, zajendo sa porodicama, da se izvrši reforma Instituta, jer je to jedini način da ovaj proces krene na bolje", kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

Porodice nestalih u RS još tragaju za 1652 osobe. 

Udruženja iz Srpske pomoć će tražiti i od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. 

"I mi nećemo odustati od toga i mi pitamo se kad će naše porodice dobiti svoje najmilije", kaže Veljko Lazić, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. 

"42 lica identifikovano je u 2019. godini. Od tog broja imamo 28 novih identiteta, a u 14 slučajeva radi se o dosahranjivanju. U tri slučaja smo imali pogrešne idnetifikacije", kaže Nikola Perišić, član kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH.

Najveću odgovornost za zastoj u procesu traženja nestalih Srba u BiH snose Institut za nestala lica, Tužilaštvo i Sud BiH, smatraju porodice nestalih. Strahuju da su određena grobna mjesta već izmještena. 

"Mi smo počeli da sumnjamo čak, da li ne daj Bože, nisu eksuhimirani odvezeni u nepoznatom, ili slučajno ne daj Bože u Potočare. Mi imamo takvu sumnju od strane porodica. do tih žrtava više nikada nećemo doći", kaže član savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH, Marko Grabovac.

Na sumnju ih je navela izjava Amora Mašovića, bošnjačkog člana Kolegijuma Instituta za traženje nestalih lica, da će 11. jula u Potočarima vjerovatno biti pokopani posmrtni ostaci 82 neidentifikovane osobe. To, smatraju u srebreničkoj organizaciji koja okuplja porodice zarobljenih i poginulih boraca, predstavlja zloupotrebu žrtava. Sumnjaju da je čak moguće i da je riječ o srpskim žrtvama i da se pod hitno mora utvrditi identitet. Pod hitno treba stati u kraj onima koji u Sarajevu žele da zatru svaki srpski trag, poručuje za ATV srpski član Predsjedništva BiH. 

"Neće oni da ostave tragove Srba, pa ni mrtvih Srba tamo, zato uništavaju i sad kažu ili plati 10.000. Ko ima 10.000 da palti grobno mjesto sad. Znate li vi koliko je to para, srpskih koje treba njima ponovo dati ili kaže - izbacujemo. Šta izbacuješ? Kako je to moguće?", kaže srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Između ostalog, i to je razlog zbog čega Srbi ne bi trebalo da ostanu u BiH, zaključio je Dodik.