Postizborne kombinatoriku

Koji gradonačelnici i načelnici idu u NS RS?

  • 18.10.2018. 19:15

Dvojica gradonačelnika i načelnik, redom iz SNSD-a, izglasani su u Narodnu skupštinu Republike Srpske - prema dosadašnjim izbornim rezultatima.

Od njih, najviše glasova osvojio je Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja. Petrović je prije četiri godine prvi put ušao u parlament, ali se vratio u Trebinje 2016, kada je pobijedio na lokalnim izborima. Generalni sekretar SNSD-a kaže da je još rano pričati o prihvatanju mandata.

"Naravno da će se na organima stranke odlučivati o daljem razvoju događaja. Treba sačekati da se proglase zvanični rezultati, i da se kaže ko su poslanici, i sigurno je da će na osnovu toga organi stranke odlučiti na koji način ćemo mi dalje raditi", istakao je Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja.

Petrović je u devetoj Izbornoj jedinici osvojio skoro 16 hiljada glasova, po čemu je drugoplasirani SNSD-ovac u Republici Srpskoj. Odmah iza njega po broju glasova je Zoran Stevanović, koji je već 11 godina na čelu Zvornika. Stevanović, koji se nije prije kandidovao za neko zakonodavno tijelo, najradije bi da ostane u Podrinju.

"Meni je sav život vezan za Zvornik. Ja nemam namjeru nikuda da idem. Ali ako bude trebalo, spreman sam i na to. Kako partija bude rekla, tako ćemo", naglasio je Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

Darko Tomaš, prnjavorski načelnik, ubrzo nakon izbora je kazao da je njegova namjera da ostane prvi čovjek opštine. Načelnik Šipova i bivši poslanik SNSD-a, Milan Kovač, trenutno je "ispod crte". Ako druga imena na listi ispred njega u Izbornoj jedinici tri uđu u izvršnu vlast, on bi na mala vrata opet ušao u parlament.

"Da li ću eventualno napustiti poziciju načelnika, preći u funkciju poslanika - ja sam bio i poslanik, i načelnik. O tom po tom. Vidjećemo", istakao je Milan Kovač, načelnik Šipova.

Nakon što budu utvrđeni zvanični rezultati, izabrani poslanici odlučice da li će prihvatiti mandate. Ako ih odbiju, mandati se dodjeljuju kandidatima sa najviše glasova u njihovoj izbornoj jedinici. Izlazak na opšte izbore sa načelničkih pozicija se nije svima posrećio. Radenko Reljić, načelnik Kozarske Dubice iz SNSD-a, nije prošao. Mileva Komlenović iz Kalinovika je trenutno "na ivici".

Od tri SDS-ova načelnika na glasačkim listićima, nijedan nije postao parlamentarac. Milovan Bjelica, načelnik Sokoca, nije dobio povjerenje glasača u osmoj Izbornoj jedinici. U devetoj, nisu prošli Nenad Abramović iz Berkovića, i Goran Karadžić iz Čajniča.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.