Čeka se DNS

Koalicioni partneri potpisuju Koalicioni sporazum

  • 11.07.2019. 19:22

Jedan po jedan koalicioni partner stavlja svoj potpis na Kolicioni sporazum vladajućih stranaka u Republici Srpskoj. Raspodjela direktorskih fotelja odavno je završena, ali će kolaicioni sporazum svjetlo dana ugledati tek kad se sastanu svi kolalicioni parneri.

Već je poznato kojoj stranci će pripasti koja institucija i koje preduzeće, o čemu je ATV još ranije izvještavala, ali kako saznajemo, bilo je i nekoliko sitnih izmjena. Iz najveće stranke u Republici Srpskoj  ne otkivaju koje su korekcije u pitanju,  osim da  jedan od koalicionih partnera nije parafirao sporazum. Oko konačnih potpisa  neće biti nikakvih problema, uvjeravaju u Savezu nezavisnih socijal demokrata. 

"Što se tiče kolaicionog sporazuma on je upotpunosti usaglašen, i imamo anekse na raspodjelu funkcija koji su u proceduri u upotpunosti su usaglašene sve pozicije između kolaicionih partnera i prosto zbog godišnjih odmora, prosto to je terenska stvar koja će biti ovih dana završena", kaže Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a.

Što se Ujedinjene Srpske tiče, sve je završeno. Ostaje još da se stave konačni poptisi na sporazum. Stranci Nenada Stevandića, pripale su Pošte Republike Srpske, Institut za javno zdravstvo, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, i Zavoduza geološka istraživanja.

"Nije došlo do zvaničnog potpisivanja koalicionih pregovora. Mi napominjemo i naglašavamo da je Ujedinjena Srpska parafirala taj dio sporazuma i očekujemo od drugih političkih partija da parafiraju taj dio sporazuma, i da se zvanično potpiše kolaicioni dogovor da bi mogli ići u realizaciju određenih projekata za razvoj Republike Srpske", kaže Neven Stanić, generalni sekretar Ujedinjene Srpske.

Nikakve korekcije ne očukuju ni Socijalisti koji će zadržati dosadašnje fotelje. Prvi čovjek partije, kaže da bi se  potpisi na sporazumu mogli naći već u prvim danima naredne sedmice. 

"Sve je da kažem poznato. Samo iz razgloga što se ne možemo svi okupiti iz radnih razloga, neko od nas ko potpisuje taj akt je bio odsutan prethodnih petnaestak ili dvadeset dana. Mislim da sada postoje uslovi, ili do kraja ove sedmice ili početkom naredne da se okupimo i da taj dokument potpišemo", kaže Petar Đokić, predsjednik SP.

Jedini koji očekuje korekcije, i koji i dalje nije zadovoljan konačnom verzijom je, Marko Pavić. Lider DNS-a, nezadovoljstvo raspodjelom nije krio ni ranije. Iako se još samo na njegov potpis čeka, poručuje da nije proročica, pa da zna kad bi sporazum mogao da bude potpisan. 

"Pa ima još nekih stvari koje bi još trebalo popraviti. Ali to može i na samom tom činu potpisivanja. -Kad očekujete Vi?- Nemojte mene pitati, niti sam baba Vanga. Ne mogu zaista ja, kad će biti ovo kad će biti ono. Nemam datuma, da imam datum ja bih vam rekao", kaže Marko Pavić, predsjednik DNS-a.

Prema procentima učešća u vlasti koji su dogovoreni na sastanku lidera vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, SNSD-u pripada 53,57 odsto, DNS-u 14,29, SP 12,50, DEMOS-u 7,14, US 7,14, NDP-u 5,36 odstao. Najveća stranka rukovidiće i nekim od najvećih preduzeća i institucija u Republici Srpskoj, kao što su Elektroprivreda, Poreska uprava i Zavod za zapošljavanje. 

Stranka Marka Pavića zadržaće mjesta u Željezncama, Putevima i Turističkoj organizaciji Republike Srpske. Demosu Nedeljka Čubrilovića idu, između ostalih i Autoputevi i Republička uprava za igre na sreću. NDP će rukovoditi, pored Elektrokrajine, i preduzećem Grad u Bijeljini kao i Domom za lica sa invaliditetom u Višegradu. 

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)