Ko ruši srpsko jedinstvo u Srebrenici?

19:06, 01.10.2020.
Izvor: ATV
Thumbnail
Da se u Srebrenici igra igra u kojoj nema pravila, pa se tako već uveliko manipuliše sa brojem birača, jasno je i rukovodstvu Republike Srpske. Jasno je da i ovaj put ima ubačenih kandidata, poput Aleksandra Simića, koji ruše srpsko jedinstvo, te je neizvjesna pobjeda srpskog kandidata oko kojeg su se okupile sve političke opcije u Republici Srpskoj, Mladena Grujičića. 

Ubačeni kandidati nemaju šanse da pobijede, i mogu samo da naprave pometnju i olakšaju bošnjačkom kandidatu Aliji Tabakovću da pobijedi na izborima, smatra i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.  

"Bilo bi dobro potrebno, a ja evo apelujem na ljude da se okupe oko jednog kandidata. Nema tu potrebe ni za kakvim ubačenim kandidatima čija je namjera samo da odvuku glasačko tijelo ili umanje šanse ovom zajedničkom kandidatu, dakle Grujičiću. Oko njega postoji konsenzus, na način da imeta najveće i najvažnije političke subjekte tamo koji su se okupili", kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Grujičić je tokom mandata uradio dobar posao u Srebrenici, kaže član Izvršnog komiteta SNSD Zoran Tegeltija. Kao primjer za to je, kaže, da je Skupština opštine Srebrenica za Grujičićevog mandata jednoglasno usaglasila projekte vrijedne 1,5 miliona KM koji su dostavljeni Savjetu ministara.

"Moj lični sud je da je načelnik Grujičić u prethodnom, periodu vrlo uspješno radio svoj posao. Da je uspio napraviti komunikaciju i saradnju svih koji žive u Srebrenici", kaže Tegeltija.

Ipak, Grujičićeva pobjeda na klimavim je nogama zbog nezavinog kandidata Simića. To znači, da su vrata kabineta načelnika raširena probosanskog bloka.

"Na jednoj strani imamo Bošnjake koji su se okupili oko Alije Tabakovića i on je tu pokazao svoju snagu, da su sve političke bošnjačke partije uz njega i da one promovišu njega kao kandidata. Na drugoj strani imamo mene kao zajedničkog kandidata svih političkih partija. Tu sam pokazao i da li sam dobro radio, i tu snagu koju imam, i podršku od svih institucija, i političkih predstavnika na niovu Republike Srpske i na lokalu. I imamo nezavisnog kandidata koji smatra da može nešto da učini", kaže Grujičić. 

Srebrenicom kruže priče i da će Alija Tabaković, ako pobjedi na izborima, omogućiti izgradnju vehabijske džamije pokraj manastira Sase. Ima i onih priča, iz dobro obaviještenih izvora koje kažu da iza Simića kao podrška stoji upravo Tabaković.