Ko je varao na izborima u Srebrenici?

  • 12.12.2020. 19:19

Koalicija "Zajedno za Srebrenicu" traži pravdu od Apelacionog suda BiH. Čekaju odgovor na žalbu o odluci CIK-a da ne potvrdi izbore u Srebrenici. Nije bilo osnova za još jednu nezakonitu odluku Centralne izborne komisije, koja očito ima namjeru da ponovi izbore u Srebrenici, kaže za ATV načelnik Mladen Grujičić.

Ono što su Srbi imali da kažu, a tiče se izborne krađe u FBiH gdje se glasalo i za Srebrenicu, u CIK-u kao da nisu ni željeli da čuju. 

"Mi imamo situaciju da smo se više puta žalili CIK-u na nepravilnosti koje su se dešavale u Federaciji, međutim mi nemamo nijedan odgovor da su ili potvrdili ili da su rekli nema tu ništa sumnjivo. Jednostavno su se oglušili na sve to. Dok su na svaku glupost koja je išla od strane bošnjaka reagovali i uslušavali njihove neke molbe i primjedbe", rekao je Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice. 

U Živinicama i Gradačcu, za Grujičićevog protivkandidata Aliju Tabakovića glasalo se i šakom i kapom. Posmatrači koalicije "Zajedno za Srebrenicu" tvrde da su svjedoci izborne krađe.

"Mi smo imali svoje posmatrače tamo koji su pokušavali da spriječe izborne prevare, ali su na razne načine ometani, mnogima čak nije ni dozvoljeno da prisustvuju otvaranju biračkog mjesta. Imali smo slučaj u Gradačcu gdje nisu uopšte dozvoli posmatračima da prisustvuju otvaranju biračkog mjesta a oni kada su im dozvolili, oni su zatekli recimo 80 koverata već ubačenih", istakao je Aleksandar Petrović, koordinator posmatrača za Srebrenicu u FBiH.

Istunu je pred sudom spreman da ispriča posmatrač Milivoje Milosavljević. Za ATV priča kako je pokušao da dozove pameti Izbornu komisiju u Živinicama. 

"Mi smo zapisali u zapisnik da je osoba od 50 godina glasala za osobu od možda 30-ak godina. Mi smo se požalili izbornoj komisiji koja je na to mlatila rukom i rekla kao.. A čovjek koji je glasao je tako žurno izašao da nam se nije uopšte okrenuo niti pitao bilo šta. Čovjek je jednostavno izašao", rekao je Milivoje Milosavljević, posmatrač u Živinicama. 

CIK-u je pored svega toga, bila zvučnija žalba inicijative "Maja adresa: Srebrenica" u kojoj se navodi da su neka lica u Srebrenici glasala sa nevažećim dokumentima. Od toga dana, u Srebrenici sve tapka u mjestu.

Predizborna, izborna i postizborna kombinatorika. Ista priča u Srebrenici skoro svake dvije godine. Ove 2020. nekima su se pomrsili računi, pa su prešli na plan B. 

A plan B je vjerovatno ponavljanje izbora, u čemu bi mogli da dobiju podršku CIK-a. Iz koalicije "Zajedno za Srebrnicu" poručuju da će, ako do toga i dođe, pobjeda biti još ubjedljivija. Podsjećaju probosanski blok da su se iz Srebrenice već odjavili oni koje su doveli da tik pred izbore prijave prebivalište. Ni ti glasovi, ipak, nisu presudili u korist Alije Tabakovića. 
 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)