Ništa još nije sigurno

Ko će na čelo SDS-a? Miličević vodi, Govedarica ima tajne planove

  • 20.05.2019. 19:02

Milan Miličević vodi u trci za budućeg predsjednika Srpske demokratske stranke, tvrde dobro upućeni izvori ATV-a iz te stranke. Mirko Šarović, kojeg je za kandidata predložio lider stranke Vukota Govedarica, za sada nema podršku nijednog odbora. 

Sve je to, tvrde naši izvori, smišljena predstava Vukote Govedarice koji iza kulisa lobira stranačke odbore u svoju korist.

Govedarica, tvrde izvori, ne želi da se povuče u korist Mirka Šarovića već da dovede do toga da se on sam povuče kada shvati da nema unutarstranačku podršku. Govedarica je tako, dobio podršku stranačkih odbora u Banjaluci i Novom Gradu. 

Kako saznaje ATV, prvog čovjeka Teslićkog SDS-a podržaće, pored Teslića, Šamca, Sokoca i Pala, i odbori u Zvorniku, Srebrenici, Bratuncu, Šekovićima, Vlasenici, Laktašima i Istočnoj Ilidži. Koplja će se lomiti u Doboju, gdje bi podrška Miličeviću i Govedarici mogla da bude izjednačena. Sve je izvjesnije da će Miličević dobiti i podršku bijeljinskog SDS-a, koji je nakon poraza na opštim izborima, prošle godine tražio smjenu rukovodtsva stranke.  

Tamošnji gradski odbor, predložiće predsjednika bijeljinskog SDS-a Miću Mićića kao kandidata za predsjednika stranke, ali će Mićić tražiti od odbora da podršku da Miličeviću, tvrde naši izvori. SDS-ovi funkcioneri iz vrha stranke, tvrde da je Govederaca sve radio samo sa sebe. Predsjednik stranke prekinuo je svaku komunikaciju sa jednim dijelom funkcionera stranke. Odlučili su da mu upute pismo. Dio sadrzaja pisma koji će stići na adresu Vukote Govedarice u posjedu je ATV-a.

"Bezbroj puta ste u kampanji govorili da nakon izbora nećete biti predsjednik stranke. Najgori rezultat u istoriji stranke, nije vam bio dovoljan da ispunite obećanje i time date doprinos bržem oporavku stranke. Izgovor Vam je da bi "stranka otišla u kolaiciju sa SNSD-om". Zar mislite da Vam neko vjeruje da bi Mirko Šarović, koji je tada trebalo da preuzme stranku, SDS odveo u zagrljaj SNSD-u. Interni dogovor da se u januaru povučete i da na čelo stranke dođe Šarović, kao čovjek od autoriteta, zaboravili ste u roku od pet dana", stoji u pismu. 

Na Miličevićevu stranu mogao bi da stane i Prijedorski SDS. Milan Tubin, nakon što je u januaru opozvan sa mjesta predsjednika gradskog odbora, juče je ponovo izabran na tu funkciju. Dio SDS-a koji je protiv Tubina, tvrdi da je on nezakonito izabran za predsjednika gradskog odbora. Nakon unutarstranačkih izbora pozvali su rukovodstvo stranke da ispita situaciju u gradskom odboru. Govedarica je bio pozvan i na izbornu skupštinu na kojoj se nije pojavio. 

"Normalno je da bi trebao od svakoga ozbiljnog člana predstavnka i predsjendika nekoga ko je legalno izabran da imam podršku. Uopšte ne vidim tu ništa što bi trebalo biti upitno. -Ima li Predjsenik partije podršku GO Prijedor u unutarstranačkim izborima? - SDS ima podršku GO Prijedor. I svešto bude dogovoreno oni će imati takvu podršku", kaže Tubin.

Jedini SDS-ov narodni poslanik sa područja Prijedora, Milan Tubin, tvrde izvori iz stranke, nema podršku Vukote Govedarice. S druge strane,  Govedarica nema podršku dijela funkcionera SDS-a, a većina žali što je podržala njegovu kandidaturu na opštim izborima.  Izvori tvrde, da su veću podršku, prema istraživanjima, imali Mićo Mićić i Mirko Šarović. Naredne sedmice biće poznato ko su kandidati za predsjednika SDS- a na predstojećim unutarstranačkim izborima.