Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju

Klokić: Jačanje veza sa dijasporom posebno značajno za ekonomiju i kulturu

10:02, 29.05.2020.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je Srni da je cilj Strateškog plana za saradnju sa dijasporom, koji je donijela Vlada Srpske, prvenstveno ekonomsko povezivanje radi podsticanja ekonomskog i privrednog razvoja.

"Naš je cilj i da bude unaprijeđena saradnja sa dijasporom, prije svega unapređenjem i postizanjem kvaliteta komunikacije sa dijasporom, ali i ukazivanjem domaćoj javnosti na njen značaj", rekao je Klokić.

Prema njegovim riječima, Strateški plan podrazumijeva očuvanje nacionalnog identiteta posredstvom zaštite kulturnog i duhovnog identiteta, te promocijom kulturnih dostignuća Republike Srpske u zemljama gdje postoji naša dijaspora.

"Nezaobilazna je i jača saradnja u oblasti nauke i inovacije internacionalizacijom nauke i inovativnosti, kao i saradnja u oblasti sporta, omladine i svih oblasti koje su značajne za Republiku Srpsku", naglasio je Klokić.

On je dodao da nakon usvajanja Strateškog plana, ovo ministarstvo u saradnji sa drugim resorima treba da sačini akcioni plan za realizaciju ovog dokumenta.

"Radna grupa koja je radila i ovaj dokument ubrzo će donijeti akcioni plan sprovođenja svega što je postavljeno za cilj ovim strateškim dokumentom", objasnio je Klokić.

Prema njegovim riječima, biće potrebno ojačati ulogu predstavništava Republike Srpske u inostranstvu, posebno u onim zemljama gdje je dijaspora značajno zastupljena kakve su Austrija, Njemačka, Ruska Federacija, SAD i Srbija.

Klokić je podsjetio da je Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju, posredstvom Foruma dijaspore i Predstavništva Srpske u Kraljevini Belgiji pokrenulo inicijativu da se svi građani koji žive u dijaspori prijave na sajt "Srpska klub" i dostave svoje podatke.

"Na taj način bi naše institucije imale stalnu komunikaciju sa takvim građanima. Prošle godine na Forumu su učestvovali predstavnici dijaspore iz 29 zemalja svijeta, sa svih kontinenata i vrata naših institucija su otvorena svima njima", istakao je Klokić.

On je naglasio da je izuzetno zadovoljan organizovanjem humanitarnog leta u Moskvu, kojim se u Banjaluku vratilo oko 70 građana Republike Srpske i Federacije BiH.

"Republički štab za vanredne situacije je donio odluku kojom je podržana inicijativa srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se omogući let građanima iz Republike Srpske i Federacije BiH, ali i građana Srbije, koji su zbog pandemije virusa korona ostali u Ruskoj Federaciji, ali i građana Rusije koji su bili u Republici Srpskoj i Srbiji", rekao je Klokić.

On je dodao da je ovaj let bio prijeko potreban, posebno ako se uzme u obzir činjenica da je mnoštvo građana Srpske i cijele BiH u Ruskoj Federaciji ostalo bez posla zbog pandemije, te da je bilo mnogo studenata koji mjesecima nisu mogli da dođu kućama.