Šef Predstavništva Republike Srpske u SAD

Kesić: Tramp i Bajden žele srpske glasove

  • 18.10.2020. 09:39

Srbi su sada, prvi put od osamdesetih godina prošlog vijeka, u Americi prepoznati kao važan faktor za predsjedničke izbore, a njihove glasove žele i republikanac Donald Tramp i demokrata Džozef Bajden, izjavio je šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić.

- Srpski glasači su važni, zbog značajne zajednice naših sunarodnika u 10 od 15 neopredijeljenih američkih država, odlučujućih za izbor predsjednika - rekao je Kesić.

On je dodao da, uprkos inicijativi "Srbi za Trampa", i Bajdenova kampanja pokušava da osvoji srpske glasače, pa je u posljednjih mjesec dana više puta razgovarala sa predstavnicima srpske zajednice u SAD, kontaktirala srpske medije nudeći intervjue. I Kesić je učestvovao u razgovoru sa gospođom Džil Bajden.

Kesić je naveo da, pri tome, Bajden zaobilazi ranije antisrpske stavove i poziva se na vrijeme kada je kao potpredsjednik dolazio u Beograd, ističići dobre odnose sa srpskim vlastima.

Ali, dodao je Kesić, kada Bajden razgovara sa Bošnjacima ili Albancima u SAD, podsjeća da je "gurao" naoružavanje muslimana ili se zalagao za bombardovanje Srba.

Prema njegovoj ocjeni, ako Bajden pobijedi, Srbija i Republika Srpska bi trebalo da prežive percepciju da je to poraz i Srba, jer se suštinski ništa neće promijeniti.

Kesić je za "Večernje novosti" istakao da je za Srbiju veoma značajno otvaranje kancelarije Američke agencije za razvoj u Beogradu, kao centra za cijeli region i vezu sa Vašingtonom, uz ocjenu da "vrijeme radi za Srbiju".

Prema njegovim riječima, sve do Bila Klintona, kandidat za američkog predsjednika se uvijek pojavljivao u srpskoj Sabornoj crkvi u Milvokiju, da bi od devedestih godina to zamrlo, ali sada su ponovo među Srbima aktivne kampanje i republikanskog i demokratskog kandidata.

Srpski i američki publicista Srđa Trifković smatra da bi ostanak Trampa na mjestu američkog predsjednika značio kontinuitet politike koja neće od Srba praviti krivce, niti ispoljavati težnje da se okolni narodni zadovolje na štetu Srba.

Pobjeda Bajedna bi s druge strane, dodao je, bila loša za Srbe, jer su u njegovom timu ljudi koji su gradili karijeru na srbofobiji, kao što su Entoni Blinken, zatim Nikolas Berns, Mišel Flornoj, Samanta Pauer i Evelin Farkas.

Bajdenovu eventualnu pobjedu Trifković vidi kao povratak antiruskog tona, dok bi pobjeda Trampa značila izbjegavanje novih ratnih žarišta.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.