Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu

Kesić: Sastanci sa Bajdenovom administracijom daju optimizam za Srbiju i Srpsku

  • 20.01.2021. 18:09

Možemo očekivati sličnu politiku kao kod prethodnih administracija - ali percepcija i kontekst se mijenjaju, kaže Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu.

"Sastanci srpske zajednice i nove administracije prethodnih dana daju za optimizam. Bilo je govora o tome da Amerika gleda na Srbiju kao na partnera, da nova administracija želi da izgradi jednu jaku i dobru saradnju sa Srbijom i da ne žele da otvaraju pitanja koja će da uvedu nestabilnost na Balkan", kaže za ATV Kesić.

"Možemo onda i na neki način da se nadamo da će preko tih odnosa sa Beogradom da se otvori prostor i za Republiku Srpsku i za legitimne stavove vlasti iz Republike Srpske", naglasio je Kesić.

Globalisti se vraćaju na mjesta odlučivanja u Stejt departmentu - i sam Bajden je jedan od njih, a dok je bio senator i kasnije potpredsjednik, podržavao je sve vojne intervencije Vašingtona - a oni su mnogo agresivniji u nastupu što se tiče tzv. "američkih vrijednosti".

Kesić pojašnjava da je učestvovao u više konferencija i okruglih stolova gdje su bili prisutni predstavnici nove administracije, i smatra da će politika Stejt departmenta pod Entonijem Blinkenom, novim državnim sekretarom SAD, biti drugačija nego što se očekuje.

Okolnosti su se promijenile, Amerika više nije u mogućnosti da bude "svjetski policajac".

"Amerika će se baviti obnovom savezništava, sa EU, Japanom i sl. Biće ukinute Trampove odluke o povlačenju iz multilateralnih institucija, ali za Balkan misli da neće biti većih promjena", kaže Kesić.

Najvažnija stvar će biti odnosi između Beograda i Prištine

"Sve one priče da će sada da se mijenja Dejtonski sporazum, da će se graditi više centralizovana država BiH, apsolutno nema nikakvih indikacija da je to na dnevnom redu", ističe Kesić.

Obrad Kesić je, između ostalog, govorio i o tome kakvo je javno mnenje o Donaldu Trampu, i o tome kako će istorija da sudi o njegovom mandatu.