Slučaj "Dragičević"

Kesić: Novo sredstvo za privlačenje više američkog intervencionizma

  • 03.01.2019. 18:00

Situacija u Banjaluci u vezi sa pokretom "Pravda za Davida" služi interesima međunarodnih krugova koji su posljednjih nekoliko godina bili uključeni u izazivanje promjena u Srpskoj i BiH i predstavlja novo sredstvo za privlačenje više američkog intervencionizma u BiH, smatra šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić.

Kesić navodi da je od početka bilo očigledno da su neki međunarodni faktori shvatili da je to dobra prilika za rušenje vlasti u Republici Srpskoj. 

"Poslije izbora je bio kratak period razočarenja, a sada se nastavlja sa velikim entuzijazmom, tenzije su porasle i došlo je do direktne konfrontacije", izjavio je Kesić Srni. 

On smatra da se nastavkom te kampanje i finansiranjem nevladinih organizacija, kao i takozvanih nezavisnih medija nastoje dići tenzije i izazvati ulična revolucija. 

Kesić tvrdi da je očigledno da je u cjelokupna dešavanja u Banjaluci u vezi sa pokretom "Pravda za Davida" uključen dio međunarodne zajednice posredstvom takozvanih nezavisnih medija u BiH i ukazuje da ključni blogeri, portali i žurnali dobijaju veći dio sredstava od administracije SAD i od nekih evropskih država. 

"Tu postoji direktna uloga međunarodne zajednice, na prvom mjestu Londona. To se vidi po nizu objavljenih članaka kojima se nastavlja kampanja koja traje već nekoliko godina da bi sve što se dešava u BiH bilo predstavljeno kao rezultat loše politike u Republici Srpskoj, kao i da Srpska bude predstavljena kao glavni problem Balkana", navodi Kesić. 

On smatra da se trenutnom situacijom u Banjaluci pokušava privući veće interesovanje američke administracije u kojoj, kako je naveo, nema previše diskusije i javne politike u vezi sa BiH zbog unutrašnjih problema u Vašingtonu, situcije u vezi sa spoljnom politikom SAD i političke borbe predsjednika Amerike Donalda Trampa u Kongresu, kao i otpora u njegovoj administraciji. 

Kesić pojašnjava da je sva pažnja u Vašingtonu trenutno usmjerena na problem djelimične blokade federalne vlade nastale zbog nedostatka dogovora demokrata i republikanaca u Kongresu o budžetu u vezi sa izgradnjom zida na južnoj granici sa Meksikom. 

"Naravno, u nevladinom sektoru i u medijima SAD postoje stalno neki članci o tome da Republika Srpska remeti situciju u BiH. U suštini, ti članci predstavljaju nastavak kampanje koja traje već duže i kojom se pokušava ocrniti Republika Srpska", rekao je Kesić. 

Prema njegovim riječima, ima mnogo aktivnosti bošnjačke dijaspore, stalne su kampanje, pisma članovima Kongresa i administraciji SAD protiv Republike Srpske. 

"Postoji inercija koja se iznosi kroz Ambasadu SAD u Sarajevu, gdje trenutno nema ambasadora i aktivnosti nekih ljudi u Stejt departmentu. U suštini, njihov fokus je najviše na dogovorima koji treba da budu postignuti o formiranju novog Savjeta ministara, da bi situcija u BiH bila stabilnija i da bi zemlja mogla da nastavi evropski put", napominje Kesić. 

Kesić naglašava da je taj stav prioritet administracije SAD i da za sada nema nekih novih poteza, niti najava novih aktivnosti od zvaničnog Vašingtona.