Šef Predstavništva Srpske u Vašingtonu

Kesić: Glas Republike Srpske u Vašingtonu sada je mnogo jači

  • 30.10.2019. 14:24

Nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp najavio da treba mijenjati američku spoljnu politiku, otvorio se prostor za bolje i konkretnije odnose zvaničnog Vašingtona sa Republikom Srpskom i Srbijom, izjavio je šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić.

Kesić je podsjetio da je za vrijeme administracije bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame stav bio da su sve granice postavljene na Balkanu, da ne može doći do bilo kakvih njihovih izmjena, da je tzv. Kosovo nezavisno i da Srbija nema izbora, osim da prihvati tu "realnost" i prizna "nezavisnost" Kosova.

"Sada, predstavnici ove administracije govore da im je prihvatljivo bilo kakvo rješenje o kojem se dogovore Beograd i Priština, uključujući i tzv. razgraničenje ili podjelu teritorije. To je značajan pomak što se tiče američke spoljne politike", rekao je Kesić za list Slovo iz Kičinera u Kanadi.

Prema njegovim riječima, retorika aktuelne Trampove administracije je potpuno drugačija od retorike prethodnih administracija.

"Nema više prijetnji i agresivnosti u njihovim stavovima i jednostavno se primjećuje da oni nisu voljni da se uključuju u dubinu problema Balkana. Na kraju, treba govoriti o tome da Albanci na Kosovu i Metohiji i Bošnjaci, pogotovo SDA u BiH, osjećaju tu promjenu, jer nemaju više blanko podršku za njihove maksimalističke želje i politike i zbog toga pokušavaju kroz radikalizaciju svojih poteza da ponovno privuku veću američku pažnju", naveo je Kesić.

Sve u svemu, rekao je on, jasno se vidi da administracija Trampa sprovodi drugačiju politiku i da imaju drugačiji pristup prema zemljama Balkana, a to je poboljšalo poziciju Srbije i Republike Srpske.

On je ocijenio da srpski lobi u SAD može više da utiče na pogled zvaničnog Vašingtona prema Republici Srpskoj i BiH, te da srpska zajednica mora više da se angažuje u političkom životu Amerike, da učestvuje na izborima, da se registruje za glasanje i da ima redovnu komunikaciju sa svojim izabranim predstavnicima, pogotovo u Kongresu.

Govoreći o stanju u BiH i položaju Srpske u okviru BiH, Kesić je ocijenio da je, nažalost, situacija u BiH kritična.

"Nedemokratske odluke i potezi SDA i Bakira Izetbegovića u potpunosti su blokirale evropski put BiH i gurnuli zemlju u najveću krizu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma", dodao je on.

Prema njegovim riječima, nedostatak konsenzusa među bošnjačkim političkim strankama blokira svaki mogući kompromis između političkih predstavnika Srba, Hrvata i Bošnjaka.

"Radikalizacija politike SDA i želja da ta stranka postavi predstavnike Hrvata i Srba na nivou zajedničke države je udar na temelj Dejtonskog sporazuma, prekrajanje tog sporazuma i, nažalost, mislim da će to vrijeme da pokaže, početak raspada dejtonske BiH. To što su Bošnjaci uradili Hrvatima u Federaciji BiH, stavili ih u poziciju jedne nacionalne manjine, bez legitimnih predstavnika u Predsjedništvu BiH i u nekim institucijama na nivou BiH, je ustvari plan koji bi voljeli da sprovedu i sa Republikom Srpskom", istakao je Kesić.

Nepoštovanje izborne volje glasača Republike Srpske, dodao je on, samo je jedna manifestacija ovog plana i u suštini dovodi u pitanje potebu budućih demokratskih izbore, dok im, nažalost, neki srpski političari aktivno pomažu u tome iz ličnih interesa i želje da sačuvaju svoje fotelje i privilegije.

Na pitanje koliko Predstavništvo Srpske u Vašingtonu može uticati na kreatore spoljne politike u Trampovoj adminstraciji u vezi sa zaštitom ustavnih pozicija Srpske, Kesić je odgovorio da Predstavništvo svakodnevno kroz svoje kontakte i aktivnosti pokušava da poboljša imidž Srpske i da istovremeno brani legitimne stavove Republike Srpske o svim važnim pitanjima u BiH.

"Mi smo samo jedan faktor u tom procesu, ali zbog toga što smo bazirani u Vašingtonu, rekao bih da smo veoma važan faktor koji pomaže da se čuje glas Republike Srpske i taj glas nailazi, sve više i više, na razumijevanje u zvaničnom Vašingtonu", rekao je Kesić.

On je ocijenio da su česte posjete političara i delegacija iz Republike Srpske, pogotovo predsjednika Republike Željke Cvijanović, u velikoj mjeri doprinijele da Srpska izgradi mnogo bolju komunikaciju sa ključnim sagovornicima u Vašingtonu.

"Takođe, kroz saradnju sa Ambasadom Srbije i sada kroz saradnju sa Ambasadom BiH, pogotovo od kada je stigao novi ambasador Bojan Vujić, otvara se veći prostor za naš rad", kaže Kesić.

Govoreći o saradnji zvaničnog Beograda i Banjaluke sa srpskom dijasporom u SAD, Kesić je rekao da je bilo značajnih pomaka, te da postoje mnoge zajedničke akcije, poput one oko obilježavanja završetka Prvog svjetskog rata i dana kada se srpska zastava vijorila iznad Bijele kuće.

"Tu su i zajedničke akcije promocije srpske kulture, književnosti i filma. Sve to govori da Srbija i Republika Srpska ozbiljno shvataju svoju odgovornost da se održi veza sa dijasporom. Ne mogu da govorim o planovima Srbije, ali mogu da potvrdim da će Republika Srpska da nastavi aktivnu saradnju sa dijasporom u Americi. Predsjednica Željka Cvijanović, kao i drugi predstavnici Srpske uvijek naći vremena da posjete naše zajednice u Americi u narednom periodu", istakao je Kesić.

On je dodao da se one neće završiti samo na lijepim druženjima, nego na konkretnim potezima da te zajednice dobiju podršku za održavanje i očuvanje srpskog jezika, kulture i tradicije.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.