Akademik Nenad Kecmanović

Kecmanović: Jak identitet kada je povrijeđen izbija vulkanskom snagom

  • 22.02.2020. 12:39

Akademik Nenad Kecmanović smatra da je nevolja sa identitetima velika muka u Crnoj Gori, BiH i u Hrvatskoj, što se ne rješava političkim inženjeringom "promjene svijesti naroda", kako preporučuju strani instruktori.

Kecmanović je u autorskom tekstu u Politici konstatovao da su identiteti snažniji što su stariji, a da su teško vidljivi jer su duboko sakriveni ispod novih, površnih i nametnutih, koji, kada budu povrijeđeni, izbiju na površinu vulkanskom snagom.

"I onda tu ne pomažu ni protektorat, ni visoki predstavnik, ni odluka Ustavnog suda, kao što ne vrijede ni zakoni o vjerskim zajednicama, većine u skupštini, domaći specijalci i Hodžisovi vojnici", rekao je Kecmanović.

On je istakao da su Srbe u BiH od Srbije ogradili granicom na Drini, a da je problem kako ih natjerati da više vole Sarajevo nego Beograd, što nije uspjelo ni komunističkoj vlasti.

On je ocijenio da bi Srbija bila optužena za miješanje u unutrašnje stvari i narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta kako god da postupi Srbija u vezi događanja u regionu, pa čak i da "pošalje policiju u Crnu Goru da rastjera litije, kao i vojsku u BiH da dokrajči Republiku Srpsku".

Kecmanović je podsjetio da je Srbija cijepanjem po avnojevskim granicama ostala bez više od milion Srba u jednoj državi, da i pored toga ima danas najveću "meku moć" u regionu, što se vidi kroz to u kojoj mjeri brine o dejtonskoj Republici Srpskoj i o nacionalnim, vjerskim, jezičkim i drugim kulturnim i ljudskim pravima Srba u regionu, te podsjeća na Јasenovac, hercegovačke jame i "Oluju".

"Srbija danas ima najveću meku moć u regionu. Nekima to smeta, ali je sve po evropskim standardima", zaključio je Kecmanović.