Kažnjava li CIK zloupotrebe na društvenim mrežama?

19:25, 19.11.2020.
Izvor: ATV
I dok u Tesliću najsporije broje glasove, Vladimir Vuković, predsjednik Opštinske izborne komisije, zauzet je pisanjem po društvenim mrežama. I sve tousmjereno je protiv SNSD-a. Iako je sadržaj i dalje na njegovom ličnom fejsbuk profilu, Vuković sve negira.

"Nisam ništa pisao ni protiv. Niste dobili dopis CIK-a gdje piše da je sve izricito zabranjeno? Nismo pisali nista protiv bilo koje politicke partije niti smo radili promociju bilo koje politicke partije", rekao je Vladimir Vuković, predsjednik OIK Teslić.

U Centralnoj izbornoj komisiji kažu da je Izbornim zakonom BH jasno određeno da  izborne komisije i birački odbori moraju biti nezavisni i nepristrasni u svom radu. Kažu i da su imali prijave o aktivnostima članova i predsjednika izbornih komisija na društvenim mrežama. Ipak, priznaju, zakonom nije jasno regulisano ovo pitanje.

"U vezi upita o društvenim mrežama, imali smo prijava te vrste, ali su u izjašnjenjima članovi izborne administracije tvrdili da su im profili hakovani, što bi zahtijevalo preceduru prema npr. Facebooku. Niti jednom odredbom Izbornog zakona BiH nije precizno regulisano ovo pitanje", kažu iz CIK-a.

Zanimljivo je i to, da je predsjednik Opštinske izborne komisije u Tesliću, upravo na društvenim mrežama, ranije pozivao građane da bojkotuju izbore jer, kako je ocijenio „nemaju smisla“. Nije ni prijavo da mu je hakovan profil na društvenoj mreži.