Ministar pravde Republike Srpske

Kasipović: Revidiranu strategiju treba usvojiti odmah

  • 12.06.2020. 14:59

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je Srni da je revidirana strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina već usaglašena i da je treba odmah usvojiti jer je ona neophodna BiH.

On je naveo da je to strategija na koju se u BiH čeka godinama i da taj usaglašeni dokument treba pustiti u proceduru, usvojiti i obezbijediti procesuiranje onih koji su eventualno krivi, odnosno osumnjičeni ili optuženi za ratne zločine.

"Uz sav napor, teško mogu razumjeti zbog čega sad ponovo treba raspravljati o dokumentu koji su usaglasili svi koji su trebali dati mišljenje na taj dokument. S druge strane, ugrožavamo procesuiranje odgovornih za ratne zločine", rekao je Kasipović komentarišući to što zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara Bisera Turković traži da se ponovo formira radna grupa koja bi radila na novom dokumentu.

On je napomenuo da je riječ o strategiji koja je, sa jedne strane, pravno, sa druge - humano pitanje, a, sa treće strane, jedan od rijetkih dokumenata koji je imao sudbinu da bude usaglašen od svih u BiH i međunarodne zajednice.

"Ako takav dokument treba ponovo analizirati, mislim da to definitivno može biti veliko pitanje koje usporava niz procesa u reformama u pravosuđu. Ne mogu razumjeti šta još trebamo usaglasiti ako smo se svi usaglasili", naveo je Kasipović.

Prema njegovim riječima, ako je koncept da se ponovo usaglašava na usaglašenim pitanjima, onda će biti jako teško raditi i na drugim pitanjima.

"Dužni smo da usvojimo taj dokument, da ga primijenimo. Dužni smo zbog prošlosti i budućnosti. Sve drugo mislim da će donijeti ozbiljne teškoće i probleme svima u BiH", konstatovao je Kasipović.

On je dodao da ne zna kakva će biti odluka Vlade Republike Srpske i političkih institucija u Srpskoj.

"Nisam spreman u ovom trenutku da na usaglašeni dokument ponovo akreditujem, šaljem ili predlažem ljude koji će raditi ponovo na usaglašavanju. Ako ćemo nekoliko mjeseci, a možda i godina potrošiti da usaglašavamo usaglašeni dokument, onda jedino što mogu reći, a nadam se da to nije tačno, neko ima nekakav interes", poručio je Kasipović.

Kasipović je rekao da zajednički interes mora biti da niko ko je kriv za ratne zločine ne izbjegne kaznu, a da niko ko nije kriv za ratne zločine ne živi u višegodišnjoj i višedecenijskoj atmosferi da je za nešto osumnjičen.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб