Potpredsjednik Vlade Republike Srpske

Kasipović: Potrebna reforma pravosuđa

  • 17.12.2019. 20:08

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović rekao je u Narodnoj skupštini da je potreban novi zakon o Visokom i sudskom tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH, drugačiji izbor sudija i tužilaca, kao i uređivanje pitanja njihove disciplinske odgovornosti.

Kasipović je istakao da od uspostavljanja VSTS-a Ministarstvo pravde Srpske nema uticaj na izbor sudija i tužilaca, niti drugih nosilaca pravosudnih funkcija, ni na njihov način postupanja, osim kada se građani obrate i ukažu na određena ponašanja.

"U tom smislu, Ministarstvo uvijek postupa prema svakom od dopisa i reaguje, te prosleđuje to VSTS-u", rekao je Kasipović tokom poslaničke rasprave o Prijedlogu budžeta Republike Srpske za 2020. godinu, koji iznosi 3,425 milijardi KM i donosi se po hitnom postupku.

On je naveo da ne želi, niti smije da utiče ili vrši pritisak na bilo koju odluku pravosuđa BiH.

"Nisam u potpunosti zadovoljan radom pravosuđa. Potrebna je duboka i ozbiljna reforma pravosuđa BiH i Srpske", rekao je Kasipović, koji je i ministar pravde Srpske.

On je istakao da se zalaže za objavu imovinskih kartona nosilaca funkcija u pravosuđu, kao i za analizu dosadašnjeg rada kandidata za ključne pravosudne funkcije.

Kasipović je naveo da će uskoro u parlamentarnoj proceduri biti novi Krivični zakonik Srpske, Zakon o krivičnom postupku i Zakon o suđenju u razumnom roku.

On je rekao da određeni privredni sporovi predugo traju, ali da je novim zakonskim rješenjima to vrijeme skraćeno.

"Cilj je da te rokove skraćujemo u interesu Srpske", poručio je Kasipović. 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.