Ministar pravde Republike Srpske

Kasipović očekuje najoštrije kazne za najteža djela

  • 02.03.2020. 13:13

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović očekuje da bi se u skupštinskoj proceduri do ljetne pauze mogao naći Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, kao i da će zaprijećena kazna doživotnog zatvora obeshrabriti eventulane počinioce najtežih krivičnih djela.

On je podsjetio da je Vlada nedavno usvojila Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske kojim Narodnoj skupštini predlaže uvođenje kazne doživotnog zatvora za određena krivična djela, posebna ona koja se odnose na djecu.

"Siguran sam da će rasprava u Narodnoj skupštini dodatno poboljšati Nacrt, ali naš definitivan stav je da za posebno teške oblike djela bude propisana kazna doživotne robije", rekao je Kasipović novinarima nakon susreta sa učenicima trećeg razreda Građevinske škole u Banjaluci.

Kasipović je podsjetio da su Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske sačinili registar pedofila.

On je naveo da je prvi uslov za uslovni otpust kod izdržavanja doživotne kazne zatvora da se izdrži najmanje 25 godina zatvora, jer na to obavezuje i Evropski sud za ljudska prava.

"Očekujem da se za najteža djela izriču i najoštrije kazne", poručio je Kasipović.

Kasipović je pojasnio da su u okviru predmeta demokratija i ljudska prava i u sklopu projekta "Ja građanin" srednjoškolci izabrali temu - seksualno zlostavljanje, te da su sa njim razgovarali o sankcionisanju i svemu što čini Vlada i postupajući sudovi kada je u pitanju seksualno zlostavljanje.

Učenik trećeg razreda Građevinske škole u Banjaluci Anđela Kovljenić rekla je da su se odlučili za ovu temu jer smatraju da je riječ o velikom problemu čijem rješavanju mogu doprinijeti.

"Razgovarali smo sa ministrom na koji način možemo nešto promijeniti. Naš pokretač je `Tijanin zakon` u Srbiji i smatramo da takav zakon treba donijeti i kod nas. Smatramo da se o toj temi ne govori dovoljno među mladima", dodala je Kovljenićeva.

Тагови:
  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм