Kardiohirurgija po najsavremenijim standardima na UKC-u

  • 24.01.2020. 19:03

Kardiohirurgija, izgrađena je i opremljena po najsavremenijim standardima, smještena je na prvom spratu Južnog krila UKC RS. Prostiraće se na površini od oko 1500 m², gdje će biti raspoređene četiri operacione sale-grudna, vaskularna, te dvije kardiohiruške sal, ambulante, prostori za pripremu i oporavak pacijenata.

Intenzivna njega opremljena je sa šest  kreveta, a Odjeljenje sa 13 kreveta.

"Mi smo obećali da ćemo krenuti u martu, radovi će se završiti u martu. Vjerovatno bi možda mogli da uradimo i operacije u martu. Nećemo u ovom trenutku da žurimo, želimo da pacijenti budu bezbjedni, da imamo sve potrebne pacijente, sav potrošni materijal, da imamo najbolje mterijale koji se ugrađuju u srce i zato u ovm trenutku ne možemo da kažemo tačan datum jer nas koče i tenderske procedure", kaže Vlado Đajić, generalni direktor UKC Republike Srpske.  

"Paneli na dodir" u salama omogućavaju pristup svim nalazima i potrebnim pretragama koje je pacijent već obavio, a nalaze se u centralnom sistemu.

Zahvaljujući 4K tehnologiji biće moguće praćenje operacija u realnom vremenu na udaljenoj lokaciji, što će biti od velike koristi za studente Medicinskog fakulteta i hirurge koji će po potrebi, putem video linka moći u realnom vremenu da se konsultuju sa kolegama iz cijelog svijeta. U toku su pregovori sa stručnjacima iz Srbije, Slovenije i Austrije koji će dolaziti u UKC RS kako bi izvodili kardiohirurške procedure. 

Paralelno, naši ljekari će odlaziti na petogodišnje specijalizacije u inostranstvo kako bi nakon edukacije počeli samostalno da obavljaju najsloženije kardiohirurške zahvate. 

"Mislim da ćemo da zbrinemo svo stanovništo RS vezano za kardiohirurške operacije i zbrinjavanje pacijenata, kako za ortokoronarni bajpas, tako i za zamjenu srčanih valvula, što predstvalja dominantni dio kardiohirurgije. Te takođe zbrinajvanje akutnih stanja, akutne disekcije aorte", kaže Nikola Šobot, načelnik Kardiohirurgije UKC.

"Kardiohirurgija je nasušna potreba svake zemlje. Ceni se da je potreban jedna dobar kardiohirurški centar, sa više od 500 operacija godišnje na milion stanovnika. To je ono što Republika Srpska ima potrebu za tim. Ja mislim da ćemo ovu saradnju da ostvarimo besprekorno", kaže Miodrag Perić, upravnik Klinike za kardiohirurgiju institut Dedinje. 

Uz podršku Vlade Republike Srpske i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kardiohirurgija koja je trebalo da bude izgrađena po principu javnog – privatnog partnerstva, biće isključivo u vlasništvu Univerzitetskog kliničkog centra. Nakon puštanja u rad kardiohirurgije, naši pacijenti neće morati da odlaze u inostrantvo, samim tim smanjiće se troškovi Fonda zdravstvenog osiguranja RS, kao i troškovi porodica pacijenata.