Sekretarijat zakazao

Karadžić traži komuniciranje sa porodicom putem Skajpa

16:55, 06.11.2018.
Izvor: Fena
Thumbnail
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu da mu do kraja godine omogući da sa porodicom komunicira putem video-servisa Skajp.

U podnesku predsjedniku suda Teodoru Meronu, Karadžić tvrdi da mu sudski Sekretarijat, dvije godine nakon što je to tražio, nije omogućio da komunicira putem Skajpa uprkos obećanjima i zalaganju Merona, navodi se u saopštenju.

"Iako je imao i više od potrebnog vremena, Sekretarijat je zakazao u primjeni tehnologije video-komunikacije u pritvorskoj jedinici Ujedinjenih naroda, prvenstveno jer je ovo postalo pitanje manjeg prioriteta", navedeno je u podnesku.

Sekretarijat je, na Karadžićeve dosadašnje zahtjeve, odgovarao da je "pilot projekt" upotrebe video-servisa naišao na sigurnosne, tehničke i organizacione probleme.

Karadžićev branilac Peter Robinson izrazio je u podnesku zabrinutost da bi s odlaskom sudije Merona s dužnosti predsjednika suda u januaru, dosadašnji napori da se pritvorenicima u Ševeningenu omogući video-komunikacija mogli ostati neuspješni.