Kojić za ATV prenio poruke iz Haga

Karadžić i Mladić: Odbacivanje izvještaja o Srebrenici od velikog značaja za RS

  • 16.08.2018. 19:22

Radovan Karadžić izgleda sasvim solidno, a Ratko Mladić je i dalje narušenog zdravlja, poručuje za ATV direktor republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić koji ih je danas i posjetio u Hagu.

Sa generalom Ratkom Mladićem i prvim predsjenikom Republike Srpske, kaže, razgovarao je  o dešavanjima iz 90-ih i svemu onome što se dešavalo na očuvanju identiteta srpskog naroda. Nisu izostala ni aktuelna dešavanja u koja ih je Kojić detaljnije uputio, posebno kada je riječ o  stavljanju van snage Izvještaja o stradanjima u  Srebrenici. I Mladić i Karadžić su saglasni da je taj korak od velikog značaja za Republiku Srpsku.

“Imali smo priliku da u okviru šest sati sjedimo, razgovaramo, zaista o svim temama, ručali smo zajedno, sutra ćemo nastaviti, od devet pa do 16 časova, i ja se zaista radujem susretu, jer vidim želju u njihovim očima da RS trajno postoji i to je, naravno, ono za šta se zalažemo”, kaže Milorad Kojić.

U posjeti ocu bio je i Darko Mladić. Kaže, često ga posjećuju mada bi voljeli da to bude na nekoj drugoj lokaciji. Iako su zahtijevali više puta da Ratko Mladić bude premješten na liječenje u Rusiju ili Srbiju, njihovi zahtjevi su izignorisani. Tvrde da pripremaju novi i jači pristup u borbi za život generala i nadaju se da će u tome i uspjeti prije nego što bude kasno. 

“Pripremamo niz novih aktivnosti i nešto malo drugačije od onoga što smo do sada radili. Suština ostaje nepromijenjena, njemu je zdravstveno stanje ozbiljno i on se tamo nalazi u životnoj opasnosti”, kaže Darko Mladić, sin generala Mladića.

I porodica Radovana Karadžića zadovoljna je što je posjeta konačno dozvoljena Miloradu Kojiću, posebno jer je Centar za istraživanje ratnih zločina imao značajnu ulogu u Karadžićevoj odbrani. Nakon nekoliko zahtjeva i odbijenica konačno je uspio da posjeti Radovana Karadžića, što njenom ocu i te kako znači, poručuje Sonja Karadžić Jovićević.

“Toliko rijetko imaju posjetu, pogotovo Radovan, da se raduju svakom susretu. Meni je izuzetno drago što je gospodin Kojić konačno dobio dozvolu da posjeti Radovana, zato što je nekoliko puta tokom zadnjih godina pokušavao”, kaže Sonja Karadžić Jovićević.

Haški tribunal do sada je odbijao zvanične zahtjeve Republičkog centra da njihovi predstavnici posjete srpske pritvorenike, bez obzira na to što Centar učestvuje u sudskom procesu. Negativan odgovor iz Haga stizao je uz obrazloženje da se posjete odobravaju samo porodici i eventualno ljekarima. Osim posjete, haški pritvorenici bi trebalo da dobiju i novčanu pomoć od po 10 hiljada maraka koju je obezbijedila Vlada Srpske.