Prema najnovijim podacima CIK-a

Kandidati SNSD-a uvjerljivo vode na svim nivoima FOTO

  • 10.10.2018. 19:50

Prema najnovijim podacima CIK-a, kandidati SNSD-a uvjerljivo vode na svim nivoima. Nakon više od 95 odsto obrađenih biračkih mjesta, u trci za člana Predsjedništva BiH, Milorad Dodik ima prednost u odnosu na Mladena Ivanića veću od deset odsto - više od 65 hiljada glasova. 

U Banjaluci, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP ima prednost u odnosu na kandidata Saveza za pobjedu od nekoliko stotina glasova.

Opštine u kojima je na vlasti SDS, Doboj i Bijeljina, glasale su za Ivanića - ali sa razlikom uglavnom oko jedan odsto. Trebinjci su svoje povjerenje dali trenutnom predsjedniku Srpske - Dodik u Trebinju ima skoro duplo više glasova od Ivanića.

U borbi za poziciju predsjednika Republike Srpske, na osnovu 94 odsto obrađenih birališta, Željka Cvijanović održava sigurnu prednost u odnosu na Vukotu Govedaricu. Dosadašnja premijerka ima 283.538 glasova, dok dosadašnji šef Kluba SDS-a u NS RS kaska sa 256.720 glasova - nešto manje od pet odsto razlike. Govedarica ima oko 10 odsto više glasova u Banjaluci, Bijeljini i Doboju, ali zato gubi - u svojoj Hercegovini.

Trebinje je Željki Cvijanović dalo 20 odsto više glasova u odnosu na Vukotu Govedaricu.

Na listi osam stranaka koje su prešle cenzus za parlament Republike Srpske, treći dan poslije izbora, nema većih promjena. SNSD nakon 91% odrađenih biračkih mjesta, ima najmanje 28 sigurnih mandata - s tim što u stranci ocjenjuju da će u konačnici imati i više. 

SDS je opet najveća opoziciona stranka, ali tek sa 16 mandata, dok im opasno "diše za vrat" DNS, najveći dobitnik izbora, koji je osvojio 13 poslaničkih mjesta. Prema posljednim rezultatima, PDP i SP imaju razloga za zadovoljstvo jer su u plusu po dva mandata, dok parlament popunjavaju NDP, koalicija Zajedno za BiH i Ujedinjena Srpska, koja je trenutno na ivici cenzusa od tri odsto. 

Slična situacija je i u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. SNSD je prvi sa pet mandata, prate ga SDS sa četiri i PDP sa dva, dok su DNS, socijalisti i SDA dobili po jedan mandat u Sarajevu.