Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH

Kalinić: Od naše čvrstine i jedinstva zavisi šta će Srpska biti u budućnosti

  • 25.07.2020. 10:13

Izjava srpskog član Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je rješenje pitanja Kosmeta potrebno vezati sa budućim statusom Republike Srpske u okviru BiH jasan je signal da se ovo pitanje više ne bi trebalo gurati pod tepih, ocijenio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva Dragan Kalinić.

"Nažalost, ono se danas rješava u mnogo složenijim međunarodnim okolnostima nakon što su propuštene prilike da se riješi u Dejtonu, odnosno u Rambujeu. I Dejton i Kosmet su, metaforički gledano, jedan zamrznut konflikt", rekao je Kalinić u izjavi za Srnu.

On je naglasio da unutrašnje i vanjske sile, koje su dezintegrisale Jugoslaviju, a sada su aktivne na dezintegraciji Srbije, uporno nastoje da u BiH zadrže status kvo kako bi, prije svega, zadovoljile apetite bošnjačke političke elite.

Kalinić je konstatovao da se postavlja pitanje dokle će Srbi tolerisati da budu u permanentnom istorijskom minusu.

"Razumljiv mi je DŽaferovićev radikalizam kada kaže 'da Srpske ne može biti bez BiH', iako je to samo po sebi čista besmislica, ali ne mogu razumijeti Šarovićev oportunizam kada tvrdi da sada ne bi trebalo 'talasati' o Dejtonskom sporazumu", rekao je Kalinić.

Prema njegovim riječima, svi oni bi trebalo da pročitaju intervju poznatog diplomate Henrija Kisindžera koji je prije petnaestak godina dao novinaru Čarli Rouzu u kojem je govorio o tome šta je u istorijskom smislu BiH i zašto je pravo Srba na samoopredjeljenje neprikosnoveno.

On je naveo da se približavaju dani odluke o Kosovu i kakva god ta odluka da bude ona će se neminovno odraziti na status srpskog nacionalnog korpusa.

"Mi ne smijemo propustiti ovaj, po mnogo čemu istorijski trenutak da dugoročno riješimo svoje pitanje u okviru izvornog Dejtonskog sporazuma ili, ako se nastavi njegovo urušavanje, izvan tog okvira. Ovakva dolazeća situacija zahtijeva puno srpsko jedinstvo i u Srpskoj i u Srbiji, a i šire, jer smo to dužni i budućim generacijam ali i zbog onih koji su životom platili borbu za slobodu i ravnopravnost našeg naroda na ovim balkanskim prostorima", poručio je Kalinić.

On je naglasio da je nesumnjivo da bi promjene Ustava Srpske, koje se najavljuju i koje bi bile verifikovane na referendumu, trebalo da anticipiraju taj budući status Srpske.

"Republika Srpska je već sada više od entiteta, ali i dalje manje od države.
Ako sada ne podvijemo rep, onda će, prije svega, od naše čvrstine, jedinstva i istrajnosti zavisti šta će Srpska biti u budućnosti", upozorio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Dragan Kalinić. 
 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм