Kalinić: Izbori veoma značajni, 15. novembra masovno se okupiti "za Republiku Srpsku"

  • 13.11.2020. 11:43

Bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić ocijenio je da se još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma lokalni izbori nisu održavali u složenijoj ekonomskoj i zdravstvenoj situaciji kao što je ova sadašnja, kao i da u takvim okolnostima republička i lokalna vlast, gdje je predvodi SNSD, ipak, uspijeva da se nosi sa aktuelnim ekonomskim izazovima.

Kalinić je naglasio da republička vlast pokreće nove projekte i drži pod kontrolom složenu epidemiološku situaciju, uprkos limitiranim kapacitetima, i prostornim i kadrovskim.

"Naravno, uvijek ima razloga za opravdane kritike pojedinih poteza na republičkom i lokalnom nivou, ali kada vidimo kako se mnogo moćnije zemlje iz okruženja nose sa sličnim problemima onda samo iz usta ostrašćenih opozicionih politikanata mogu izaći zlurade izjave o ekonomskoj, zdravstvenoj i svakoj drugoj apokalipsi u Republici Srpskoj", istakao je Kalinić.

On je u izjavi za Srnu naglasio da su ovi lokalni izbori, s obzirom na epidemiološku situaciju, više od uobičajene borbe političkih partija za bolje lokalne infrastrukturne i druge projekte i da se kroz to omogući bolji život običnih ljudi.

"Jednoga dana, siguran sam, proći će i ove nevolje, ali očekujem da će u narednim godinama brojne međunarodne okolnosti, kao i odranije poznati 'krojači naše sudbine' itekako nastojati da utiču na budućnost Srpske, ali i BiH. Ovo nijedan birač u našoj zemlji 15. novembra ne bi trebalo da smetne sa uma. I zbog toga je veoma važno da konačni izborni rezultat na lokalnom nivou osigura i u budućnosti funkcionalnu sinergiju lokalne i republičke vlasti", rekao je Kalinić.

On smatra da bi birači i zbog toga trebalo da podrže one stranke koje su spremne da sačuvaju nacionalni integritet, obezbijede ekonomsku samoodrživost i tako osiguraju još izvjesniju budućnost Republike Srpske.

"Skeptičan sam da je sadašnja opozicija, sa onim što nudi, u stanju da to obezbijedi. Zato je najbolja odbrana pred raznim neizvjesnostima koje očekuju Srpsku, ali i naš narod na cijelom ovom turbulentnom području da nas se što više tog bitnog 15. novembra 'okupi za Republiku Srpsku'", poručio je Kalinić.

On smatra da se masovnim izlaskom na ove izbore, čuvajući svoje i zdravlje drugih, ne ispunjava samo građansku obaveza, niti se bori za opstanak svoje lokalne zajednice.

"Izabravši političku opciju okupljenu oko SNSD-a očuvaćemo integritet Republike Srpske i uspjeti da je odbranimo od sasvim izvjesnih opasnosti spolja i iznutra u budućnosti. Zato je potrebno da našim glasanjem pokažemo da nismo ravnodušni naspram konačnog ishoda ovih izbora. I još nešto, ništa manje važno, jeste da ovo nije prvi, a nadam se ni posljednji put da će na ispitu biti i nešto što se zove srpska sabornost", istakao je Kalinić.

Koliko god bilo antagonizma u borbi za vlast u lokalnim samoupravama, ukazao je Kalinić, ne smije se dozvoliti da se te unutrašnje razmirice prenesu na izbore u Mostaru i Srebrenici.

"Uništićemo tako istorijsku šansu za Srbe u ova dva važna grada. Pokušajmo bar tu da budemo iznad našeg vjekovnog prokletstva - srpske nesloge", zaključio je Kalinić.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)