Kalinić: Incko uludo trenira strogoću

  • 07.11.2020. 13:42

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Dragan Kalinić istakao je da je posljednji istup Valentina Incka, kojim je obrazložio po ko zna koji put kontroverzan i pristrasan izvještaj o stanju u BiH, kulminirao prijetnjom sankcijama Miloradu Dodiku zbog počasne table sa imenom Radovana Karadžića postavljene na studentskim domovima na Palama.

- Zahtjev za uklanjanjem te table i prijetnje sankcijama predstavljaju ovog puta ozbiljno igranje vatrom u ionako zapaljivoj političkoj situaciji u BiH. Inckov stav da bi do maja sljedeće godine legalno i legitimno izabranom srpskom članu Predsjedništva BiH moglo biti zabranjeno putovanje u zemlje članice EU ali i šire zbog njegovih političkih poteza, kada se bolje pogleda, ipak je jedna loša Inckova politička improvizacija - istakao je Kalinić u izjavi za Srnu.

On je ocijenio da je to, pored ostalog, i zato što Dodik upravo ovih dana preuzima predsjedavanje Predsjedništvom BiH na osam mjeseci i ko god bi pokušao u tom periodu da ga delegitimiše zapravo će napraviti međunarodnu blokadu Predsjedništva i ozbiljno ugroziti dogovorenu evropsku agendu BiH.

- Ali zašto domaći politički autoriteti baš ovaj period ne bi iskoristili da se BiH konačno oslobodi OHR-a i remetilačkog Incka, kao i nametnutih sudija stranaca u Ustavnom sudu, jer su to u praksi samo dvije strane iste protektorske i intervencionističke medalje u BiH - upitao je Kalinić.

On je ukazao da Incko kao da prenebregava mogućnost veta u Savjetu bezbjednosti i to najmanje jedne članice ukoliko bi posegao za sankcijama Dodiku.

- Naravno, nije potrebno braniti Milorada Dodika personalno, jer on to lako može i sam, od ovih suludih Inckovih ideja, ali ovdje je riječ o odbrani izvornog autoriteta srpskog člana Predsjedništva BiH koji je proistekao iz slobodne biračke volje građana Srpske na posljednjim izborima - rekao je Kalinić.

On je ukazao da bi međunarodnoj javnosti trebalo staviti do znanja kakav i s razlogom postoji animozitet u srpskom i hrvatskom korpusu prema OHR ali i prema ovako strukturisanom Ustavnom sudu BiH.

- Јedan od načina koji funkcioniše i u evropskim zemljama jeste potpisivanje peticije sa desetinama hiljada potpisa /u uslovima pandemije i elektronski/ kojom bi se od Savjeta bezbjednosti tražio odlazak OHR i zamjena inostranih sudija u Ustavnom sudu domaćim sudijskim autoritetima - rekao je Kalinić Srni.

On je ocijenio da bi takva peticija suštinski bila svojevrsni plebiscit dva nezadovoljna konstitutivna naroda permanentnom krizom koju proizvode ove dvije, mimo modernih evropskih standarda, BiH nakalemljene institucije.

- Јedan sam od onih koji je na sopstvenoj koži osjetio posljedice sankcija i šestogodišnje lustracije. Dakle, mimo Ustava, zakona i bilo kakvog procesuiranja bio sam pravnički receno 'građanski mrtav'. Valentin Incko baš sada, pred i te kako važne lokalne izbore, uludo trenira strogoću. Vremena su se promijenila, a tek će se mijenjati još više - poručio je Kalinić.

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок