Nekadašnji predsjednik NSRS

Kalinić: Frustrirani likovi neka zaćute bar izvjesno vrijeme

  • 07.08.2019. 10:40

Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić poručio je onima koji se protive sporazumu koji su postigli lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović i proglašavaju ga kapitulacijom srpske strane da bi im bolje bilo da prestanu širiti političku histeriju i da prihvate logiku pragmatizma.

Kalinić je naveo da su isti ti do juče prozivali Dodika i koaliciju okupljenu oko SNSD kako krutim, ali u suštini principijelnim stavovima baziranim na slovu Dejtona, sprečavaju da BiH profunkcioniše na različitim nivoima vlasti.

"Kakve li ironije - sada optužuju Dodika za kapitulaciju. A riječ je, zapravo, o frustraciji likova koji nisu imali nikakav postizborni kapacitet, samo su bacali prašinu u oči, da uobliče trojni stranački sporazum koji nije bez realnih osnova da uspije u skoroj budućnosti. Zato neka se pokriju ušima i zaćute bar izvjesno vrijeme, jer su očigledno nebitni", rekao je Kalinić za Srnu.

Odnosno, kaže on, bili su od "koristi" kad su na nivou BiH radili na štetu Republike Srpske i o tome postoje brojni primjeri tokom cijelog njihovog mandata, pa i u proteklim mjesecima kada su bili izborni gubitnici.

"Za njih je, takođe, ne manje važan problem i to što će nekim mentorima morati da se pravdaju zašto su zakasnili da ispune zadatak koji im je dat, a čije bi ispunjenje bez ikakve sumnje išlo na štetu Republike Srpske. Zato i podmeću priču o ulasku u NATO iako je BiH i od toga, kao i od ulaska u EU još miljama daleko i što Ustav obezbjeđuje brojne mehanizme zaštite od štetnih odluka i za naš narod i za Republiku Srpsku", naglasio je Kalinić, nekadašnji lider SDS-a.

On je istakao da bi u ovim trenucima i Dodik i SNSD imali brojnih razloga za trijumfalizam, ali da je siguran da tome neće podleći i da će kroz pragmatična rješenja biti na tragu onoga što je u najboljem interesu Republike Srpske.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм