Savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

Kalinić: BiH i Srpska na raskrsnici

  • 18.04.2021. 11:08

Savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragan Kalinić izjavio je Srni da pojava neslužbenog diplomatskog dokumenta "non-pejper", navodno upućenog iz Slovenije u Brisel, brutalno razotkriva razmišljanja u međunarodnim kuloarima o prekompoziciji zapadnog Balkana.

Kalinić je ocijenio da je histerija stvorena oko tzv. non-pejpera pokazala istovremeno političko kameleonstvo mnogih domaćih i međunarodnih aktera.

"U svemu ovome Republika Srpska prije svega treba da sagleda svoju poziciju. Nije potrebno da se pravdamo ili izvinjavamo bilo kome za ono u čemu nismo učestvovali, niti ima razloga za skepticizam, ali je trenutak da se stvari nazovu pravim imenom", rekao je Kalinić, dodavši da je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik mjesecima unazad direktno ili indirektno pokretao pitanje razrješenja Gordijevog čvora u BiH.

Kalinić je ukazao da je uzurpatorska politika OHR-a oduzela Republici Srpskoj brojne nadležnosti iz Dejtonskog mirovnog sporazuma pokušavajući i tada i sada da unitarizuje BiH, a time srpski narod i Srpsku dovede u neravnopravan položaj naspram druga dva naroda kao početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

"BiH i Srpska su na raskrsnici. Ključno pitanje za drugu stranu, za te brojne domaće i inostrane dušebrižnike za BiH jeste da li su oni uopšte spremni da aktivno rade na povratku izvornih dejtonskih nadležnosti Republici Srpskoj, jer su one silom i ucjenama otete. Umjesto toga, oni predlažu ukidanje entiteta i kantona i još veću centralizaciju vlasti na nivou te `građanske BiH`. Jasno je kao dan da Srbi, a vjerovatno i Hrvati na to neće nikada pristati. Ili će BiH biti skrojena prema interesima tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta ili drugačije dalje neće moći", istakao je Kalinić.

On je upitao zašto bi bio problem da se ova neodrživa politička priča demistifikuje do kraja, pogotovo što Milorad Dodik i rukovodstvo Srpske strpljivo traže miran način razrješenja ove situacije, jer je jasno da ovako BiH ne može dalje.

"Optužbe da je Dodik rušitelj mira koje se mogu čuti od dva ratnička člana Predsjedništva su neutemeljene. U vrijeme neprikosnovene vladavine SDS-a, Dodik je zagovarao potpunu demilitarizaciju BiH. Tada je rukovodstvo Srpske bilo protiv, a danas se tome otvoreno protivi bošnjačka politička elita", istakao je Kalinić.

On je upitao zašto bi danas, u nedostatku i minimalne spremnosti da se odnosi unutar BiH vrate na izvorni Dejton, Republika Srpska ćutke pristajala da se milionska sredstva odlijevaju na trapavo funkcionisanje zajedničkih organa i institucija BiH, umjesto da se ulažu u razvoj Srpske.

"Dovoljno je navesti primjer finansiranja Oružanih snaga BiH, ali i drugih nametnutih institucija na zajedničkom nivou. Logično bi bilo da se o ovome slože vlast i opozicija u Srpskoj zbog njene budućnosti. Srpsku će više uništiti ostanak u ovakvoj BiH nego da narodnom voljom izabere samostalan put", ocijenio je Kalinić.

On smatra da bi o tome trebalo otvoreno razgovarati i sa Srbijom i sa Hrvatskom, ali otvoriti dijalog i sa Vašingtonom i Moskvom u okviru Savjeta bezbjednosti UN, kao i sa Ankarom.

"Već sada Republika Srpska, sa materijalnim i kadrovskim resursima kojima raspolaže, može osigurati svoj održivi razvoj i da nastavi samostalan život u miroljubivoj koegzistenciji sa najbližim susjedima oslobođena predrasuda iz prošlosti i okrenuta budućnosti", zaključio je Kalinić.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић