Ministar finansija

Kakvu pomoć mogu da očekuju preduzeća pogođena epidemijom virusom korona?

  • 24.04.2020. 09:30

Građane usljed vanrednog stanja koje je proglašeno u Republici Srpskoj i situacije pandemije virusa korona, zanimlo je kakvu pomoć mogu da očekuju preduzeća pogođena epidemijom virusom korona, a ministarstvo finansija odgovorilo je na postavljeno pitanje.

Kakvu pomoć može da očekuje preduzeće ili samostalni preduzetnik koji je imao poteškoća u radu usljed ekonomskih posljedica prouzrokovanih novim virusom korona u Republici Srpskoj ili je bio onemogućen da radi zbog mjera koje su donesene u vezi sa suzbijanjem nastale pandemije?

"Uredbom sa zakonskom snagom, u članu 12, definisano je da će poslodavcima, pravnim licima i preduzetnicima i za obaveze po osnovu doprinosa lica koja ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti kojima je odlukom štabova za vanredne situacije zabranjeno obavljanje djelatnosti, sredstva za plaćanje poreza i doprinosa u skladu sa Zakonom o doprinosima i Zakonom o porezu na dohodak za mart 2020. godine za isplaćene plate, biti obezbijeđena iz sredstava Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

Poslodavci i lica koja ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, koji ispunjavaju pomenute uslove, podnose Poreskoj upravi Republike Srpske pismenu izjavu sa zahtjevom za saniranje posljedica izazvanih virusom korona najkasnije do 11. maja 2020. godine za mart 2020. godine.

Poreska uprava Republike Srpske na osnovu mjesečne prijave poreza po odbitku, izjave poreskog obveznika i spiska pravnih lica i preduzetnika kojima je odlukom štaba za vanredne situacije zabranjeno obavljanje djelatnosti dostavlja Ministarstvu finansija podatke o pojedinačnim i ukupnim obavezama po osnovu poreza i doprinosa za mart 2020. godine. Kamata na kašnjenje u plaćanju obaveza se ne obračunava."