Više zaokupljeni unutrašnjim pitanjima

Kakav će biti uticaj promjena u američkoj vlasti na Srpsku?

  • 12.11.2018. 20:48

Uprkos promjenama u američkoj vlasti, očekujem da predsjednik Donald Tramp nastavi politiku nemiješanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja, poručuje novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

"Ja vjerujem da će politički odnos Trampa prema drugim zemljama, u smislu nemiješanja, dominirati politikom Sjedinjenih Američkih Država. Bez obzira na novu konfiguraciju vezanu za kongres - koji kod njih ima značajnu ulogu - ali ipak, predsjednička uloga je u vođenju spoljne politike jedna od najdominantnijih", kaže Dodik.

Republika Srpska i region će, uprkos promjenama, ostati na marginama američkog interesovanja, smatra Ana Trišić Babić, bivši zamjenik šefa bh. diplomatije.

"Što se tiče Bosne i Hercegovine, i ovog dijela Evrope i regiona - ne vidim da se ikakve promjene mogu desiti u odnosu na politiku SAD-a prema ovom dijelu svijeta. Čisto iz razloga što je ovo za njih jedno periferno pitanje, periferno mjesto, i oni će se time baviti na način kako su se i do sada bavili", kaže Ana Tršić Babic, bivši zamjenik ministra inostranih poslova BiH.

Amerikanci će u narednom periodu biti mnogo više zaokupljeni unutrašnjim pitanjima, jer su sukobi na relaciji Tramp- Predstavnički dom izvjesni, kaže Trišićeva. Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu, Obrad Kesić, ocijenio je ranije da rezultati američkih izbora neće značajno promijeniti odnose Sjedinjenih Država ni prema Srpskoj ni prema Srbiji, jer je, kako kaže, Balkan na periferiji njihovih interesa.

Тагови: