Sastanak sa ministrom u ponedjeljak

Kada će biti povećane plate radnicima u pravosuđu?

  • 26.07.2019. 19:04

Vrijeme je sazrelo za povećanje plata u pravosuđu - poručuju iz Sindikata pravosuđa. Zato se u ponedjeljak predstavnici ovog sindikata sastaju sa ministrom pravde, da se dogovore o daljim koracima. Redovno se sastajemo, i ministar Kasipović je pokazao razumijevanje za našu situaciju, ističe Siniša Petrović.

"Ministar u sklopu svojih mogućnosti i nadležnosti sam konkretno nije u mogućnosti da poveća plate. Ali je u mogućnosti da na Vladi ističe ovaj problem i ovaj naš zahtjev, i da naravno svojim autoritetom i svojim uticajem izvrši određen pritisak da se ovo stanje ipak promijeni", kaže Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske.

U sindikatu navode da 11 godina nije bilo povećanja plata iako su troškovi života 30 odsto veći. Takođe, kažu da rade u oblasti u kojoj nema viška zaposlenih - a u kojoj radnici nose materijalnu i krivičnu odgovornost za svoj posao. Ministar odgovara sindikalcima - želimo da povećamo plate, ali moramo da pazimo na fiskalnu stabilnost Srpske.

"Svako drugo povećanje ne može biti pojedinačno u jednom resoru, npr. za zaposlene u Vladi, zaposlene u pravosuđu, za zaposlene u bilo kojem drugom resoru, to naravno mora biti odnos koji će Vlada utvrđivati u dogovoru sa Savezom sindikata, u situaciji da ima dovoljno prostora u Budžetu Republike Srpske, a na poziciji plata", kaže Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske.

Radnik u pravosuđu ima primanja 730 KM, što se smanji na 520 KM kada se odbiju regres i topli obrok, što je nedovoljno, smatraju sindikalci. Poručuju da traže veće prihode samo za radnike, a ne nosioce pravosudnih funkcija, čija primanja su definisana posebnim zakonom. Posljednje povećanje primanja u pravosuđu je bilo početkom ovog mjeseca, i to u sudskoj policiji. 

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок