Zoran Tegeltija

Junska penzija veća za dva odsto

11:39, 20.06.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
Junska penzija u RS biće povećana za dva odsto, tako da penzioneri veće penzije mogu da očekuju početkom jula najavio je ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

Ističe da je Vlada  ispoštovala dogovor sa Udruženjem penzionera od kraja prošle godine, a penzioneri iz ugroženih kategorija dobiće i jednokratnu novčanu pomoć.

 Tegeltija je rekao je da su u proteklom periodu usvojena zakonska rješenja poboljšala finansijsku disciplinu u Srpskoj i likvidnost, što je stvorilo osnovu za smanjenje stope zatezne kamate.

"U međuvremenu se smanjila osnovna kamatna stopa koju koriste građani i privredni subjekti. To je pretpostavka zašto je potrebno sniziti i zateznu kamatu", rekao je Tegeltija u završnoj riječi nakon skupštinske rasprave o prijedlogu zakona o zateznoj kamati.

Tegeltija je istakao da ovaj prijedlog zakona olakšava situaciju onima koji uđu u ozbiljne finansijske probleme.

On je rekao da zbog dugih sudskih sporova, sporih procesa likvidacije i stečaja firmi postoje problemi sa povjeriocima što negativno utiče na visinu kamatne stope.

Tegeltija je rekao da je multilateralna kompenzacija značajno unaprijedila likvidnost privrednih subjekata u Srpskoj.

On je ponovio da se Srpska zadužuje po tržišnim uslovima, te da u julu Republika Srpska neće imati više nijednu marku kratkoročnog duga, odnosno trezorskih zapisa i da su svi isplaćeni.

Tegeltija je rekao da opoziciji neće uspjeti da umanji ono što je pozitivno i što premijer Srpske i Vlada rade s građanima.

"Ne postoji lažna statistika već postoji Zavod za statistiku Srpske čije podatke koristi Vlada", rekao je Tegeltija i dodao da pojedinim opozicionim poslanicima ne odgovara bilo koji dobar pokazatelj Zavoda.