ЈU Vode Srpske uspješno sprovodi mjere zaštite stanovništva od poplava

  • 06.09.2020. 09:10

Širom Srpske gradilišta! ЈU Vode Srpske uspješno sprovodi mjere zaštite stanovništva od poplava. U toku je igradnja nasipa, uređenje korita rijeka i kanala na desetinama lokacija.

Zahvaljujući aranžmanu sa Evropskom investicinom bankom, Vlada Republike Srpske obezbijedila je 55 miliona evra za realizaciju projekata "Hitne pomoći i zaštita od poplava u Srpskoj".

"Uradili smo sanaciju savskog nasipa duž cijele trase, i u Semberiji, Brodu, Novom Gradu, Srpcu...", naveo je Miroslav Milovanović, direktor ЈU "Vode Srpske".

Većina projekata je završena, a pojedini su u toku.

Pozitivni efekti ovih mjera i te kako su vidljivi širom Srpske jer, pored funkcije zaštite od poplava, imaju i funkciju infrastrukturnog i prostornog uređenja.

"Uređenje kanala Dašnica u Bijeljini, trenutno se u Milićima uređuje korito Јadra, u Gradišci radimo uređenje obodnih kanala. U Srpcu su takođe radovi velike vrijednosti", dodao je Milovanović.

Iz Fonda solidarnosti Republike Srpske, za predviđenih 99 mjera zaštite od poplava odobreno je oko 25 miliona maraka, a do sada je realizovano više od 20 miliona. Najviše projekata je na području Semberije-sedamnaest.

"U Јanji izvodimo radove na sanaciji korita rijeke Јanje, a ovdje radimo pošljunčavanje puta do sela Pučile, gdje smo uredili korito. Popločali smo betonskom prizmom i uradili škarpiranje", kazao je Zoran Ivanović, inženjer u firmi "GM Prom", koja je izvođač radova.

Miroslav Milovanović, direktor ЈU "Vode Srpske" takođe je istakao da su u toku velike investicije na rijeci Drini, gdje se na više lokacija sredstvima Svjetske banke od 20 miliona maraka finansiraju utvrde obala.

U uređenje korita rijeke Јanje uloženo je šest miliona maraka, a najveća investicija "Izgradnja drinskog nasipa" trebalo bi da počne naredne godine.