Brčko

Јoš niko nije odgovarao za masakriranje srpskih boraca iz Grbavice

  • 08.03.2020. 13:28

Ministar rad i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je na današnji dan 1993. godine 13 srpskih boraca iz brčanskog naselja Grbavica zarobljeno i masakrirano na najzvjerskiji način i da za to do sada niko nije odgovarao.

Milunović, koji je u Grbavici prisustvovao parastostu poginulim srpskim borcima, istakao je da je tek krajem prošle godine, poslije više od 26 godina, podignuta optužnica protiv devet lica i da se iskreno nada da Tužilaštvo BiH neće naći da su ta lica nevina.

Prema njegovim riječima, od 13 srpskih boraca koji su 8. marta 1993. godine zarboljeni i masakrirani, tijela njih 11 su razmijenjena poslije četiri dana, a kasnije i preostla dva tijela.

"Tu nije postojao ni kodeks časti, ni međunarodno pravo koje štiti ratne zarobljenike. Oni su masakrirani na najzvjerskiji način i do sad niko nije odgovarao", rekao je Milunović novinarima.

On je napomenuo da se danas sjećaju na 43 heroja iz Grbavice koji su dali život za Republiku Srpsku.

Milunović je podsjetio da se su se na koridoru borili ne samo za svoja ognjišta i najbliže, već su ga štitili jer je bio žila kucavica za 800.000 Srba koji su živjeli do Brčkog.

Parastos stradalim srpskim mještanima i borcima iz naselja Grbavica kod Brčkog služen je na pravoslavnom mjesnom groblju, a vijenci i cvijeće položeni su na spomen-obilježju u tom naselju.

U Boderištu kod Brčkog na današnji dan 1993. godine zarobljeno je 13 srpskih boraca iz Grbavice. Bez obzira na dogovorenu razmjenu, Srbi iz Grbavice su masakrirani i ubijeni.

Stravičan masakr nad pripadnicima Vojske Republike Srpske iz ovog kraja počinili su pripadnici takozvane Armije BiH.

Iz naselja Grbavica u posljednjem ratu poginulo je najviše Srba u prijeratnoj opštini Brčko. 
 

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм