Alen Šeranić

Još jedna osoba preminula od korona virusa u Republici Srpskoj, 17 novozaraženih

19:04, 09.04.2020.
Izvor: ATV
Još jedna osoba u Republici Srpskoj umrla je od posljedica virusa korona, sapšteno je iz Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske.

Riječ je o muškarcu starije životne dobi koji je imao i druga oboljenja. Ovo je 13 smrtni slučaj u Srpskoj zbog virusa korona. Novooboljelih je 17 od 416 testiranih, među oboljelim je i ljekar UKC-a. Raste i broj izliječenih, njih je 81.

"Što se tiče samih lica 9 osoba je hospitalizovano dok će ostali shodno proceduri biti dalje stavljeni pod nadzor. U ovo turnusu imamo i ljekara iz KC čiji se nalaz pokazo kao pozitivan", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Najviše pozitivnih na virus je iz Banjaluke, danas njih 10 ukupno je 232 zaraženo korona virusom. U dva banjalučka karantina smješteno je 56 osoba. U pripremi je i treći karantin, a riječ o Srednjoškolskom centru kaže gradonačelnik Igor Radojičić. Kako kaže smješteni u karantinu u dvorani Obilićevo su testirani na virus i čeka se na rezultate.

"Danas je izvršeno testiranje osoba koje su smještene u karantinu u Obilićevu. Nadam se da će biti uredni ti nalazi, to će omogućiti da se u narednim danima da se sa ovom grupacijom koja je smještena u prvobitni karantin dalje postupa ili eventualno omogući kućna izolacija", istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Da nema opuštanja ni relaksiranja jasna je poruka nadležnih. Od ponašanja u narednim danima zavisi i širenje virusa i rast zaraženih. 

Da nema popuštanja jasan je i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Ukoliko bude bilo potrebe, policijski čas trajaće 24 sata - kaže Dodik. Opuštanja kaže nema, jer je situacija i dalje veoma ozbiljna i ništa još nije prošlo. 

"Nemojte nas dovoditi u poziciju da uvedemo 24-časovni policijski sat, molim vas ostanite kod kuće nemojte da se okupljate nemojte da igrate fudbal, nemojte da se prave grupe veće od 2-3 čovjeka ako bude se ponavljala takva situacija mi ćemo morati da uvedemo policijski sat koji će trajati 24 sata", naglasio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Da i dalje ima osoba koje ne poštuju ni sadašnji policijski čas koji je na snazi od 20 do 5 časova pokazuju podaci MUP-a Srpske. Zbog nepoštovanja zabrane kretanja lica sa navršenih 65 godina života kao i zabrane kretanja na javnim površinama od 20 do 5 sati u protekla 24 časa sankscionisan je 51 građanin. Jedno lice je prekršilo izrečenu mjeru izolacije.