Testirana 403 uzorka

Još 38 slučajeva korone, među zaraženima i dva zdravstvena radnika UKC-a

  • 29.03.2020. 19:03

Još 38 slučajeva zaraze virusom korona potvrđeno je u Republici Srpskoj. Testirana su 403 uzorka. Saopštio je to ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Alen Šeranić kaže da je uglavnom riječ o porodičnim klasterima. Jedan od potvrđenih je i slučaj starije žene iz Ribnika, koja je juče preminula. Među zaraženima su i dva zdravstvena radnika s UKC-a Republike Srpske.

“Kada govorimo o osobama koje su bile pozitivne na koronavirus, devet ljudi je hospitalizovano, znači devet ih se nalazi u UKC-u u ovom trenutku, a ostali će biti smješteni, s obzirom da nemaju simptoma, po onom principu izolacije osoba koje su pozitivne na koronavirus. S obzirom na potvrđen slučaj kolege iz Kliničkog centra urađeni i svi kontakti kako pacijenata koje je pregledao, tako i kolega koje su radile zajedno sa njim u tom periodu i tu imamo potvrdu da su dva zdravstvena radnika takođe pozitivna na koronavirus, radi se o jednoj doktorici i jednoj sestri", kaže Šeranić.

Najviše novooboljelih je iz Banjaluke, njih 29. Tako je sada u najvećem gradu Srpske ukupno 135 zaraženih. Preko 2.500 osoba je pod zdravstvenim nadzorom ili u izolaciji. Oko 1.000 ih je izašlo iz četrnaestodnevnog zdravstvenog nadzora. Sve mjere koje su na snazi u Banjaluci, produžavaju se za još dvije sedmice, tačnije do 13. aprila. 

Prvi čovjek Grada uvjerava, pod kontrolom su svi klasteri, jer su mjere spriječile eksplozivno širenje virusa. 

“U gradu Banjaluci u funkciji je trenutno nekoliko karantina. Na Rakovačkim barama u karantinu koji je napravljen za osobe koje krše kućnu izolaciju nalaze se tri osobe, u drugim karantinima u kojima je predviđeno da dođu osobe sa graničnih prelaza još uvijek nema korisnika", kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

“U Studentski centar u Banjaluci u toku jučerašnjeg dana, smješteno je ukupno 72 lica. Zdravstveno stanje svih lica koji se nalaze u Studentskom centru je stabilno i zadovoljavajuće", ističe Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja Banjaluka.

Među testiranima je 116 osoba sa graničnih prelaza. Svi uzorci su negativni. Razmotriće se i mogućnost da te osobe, nakon trijaže, budu upućene u karantine u lokalnim zajednicama, gdje će biti pod zdravstvenim nadzorom, kaže ministar zdravlja. 

“Na Graničnom prelazu Gradiška trenutno se nalazi 80 lica, da se lica sa prebivalištem u Federaciji BiH u skladu sa procedurom redovno upućuju prema FBiH. Kada je u pitanju GP Šamac, tu se trenutno nalazi 13 osoba, na GP Brod 69 lica. Juče smo startovali i sa GP Rača", kaže Šeranić.

U Srpskoj su na respiratoru četiri osobe, u izolaciji je 16 onih koji imaju simptome i čekaju potvrdu nalaza, dok je na odjelu gdje se liječe oni sa lakšim simptomima njih 12. Smanjuje se broj osoba pod nadzorom. Sada ih je 16.059, a iz nadzora je izašlo 2.881 osoba.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)