Gradonačelnik Doboja

Jerinić: Pojačan rad komunalne policije i inspekcija

  • 09.03.2021. 17:07

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da epidemiološka situacija u ovom gradu nije alarmantna, ali je Gradska uprava pojačala mjere iz svoje nadležnosti koje se odnose na rad komunalne policije i inspekcija u sprovođenju epidemioloških mjera koje je propisao Republički štab za vanredne situacije.

Jerinić je rekao da su na snazi postojeće mjere Republičkog štaba i da se prati epidemiološko stanje, te najavio da će biti pristupljeno strožijim mjerama ukoliko se za to ukaže potreba.

On je naveo da je primijetan porast broja zaraženih.

"To je bilo i za očekivati s obzirom da smo imali ponovljene izbore, veliku frekvenciju i veliki broj kontakata u gradu Doboju, ali kada analiziramo, i u drugim gradovima i regionu povećava se broj pacijenata", izjavio je novinarima Jerinić i pozvao građane da se pridržavaju propisanih mjera uz obavezno nošenje maski i držanje distance.

Jerinić je naveo da prvi kontingent vakcina protiv virusa korona dolazi u grad, a vakcinaciju će, prema prioritetnim grupama, sprovesti Dom zdravlja.

Rukovodilac Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Doboj Milena Brkić rekla je da je u zadnjih sedam dana povećan broj predloženih zahtjeva Respiratorne ambulante za testiranje na virus korona, te da je evidentiran porast do 20 odsto onih koji su pozitivni u odnosu na raniji period.

Prema njenim riječima, u narednom periodu znaće se da li je u toku novi talas oboljenja ili je status kvo, te navela statistički podatak prema kojem je od 10. januara do 10. februara bilo 284 testiranih slučajeva na virus korona, a od 10 februara do 9. marta svega 204.

Brkićeva je rekla da je Dom zdravlja spreman za vakcinaciju i da se očekuje dolazak vakcina "sputnik ve", koje će, zbog odgovarajućih uslova, biti skladištene u Službi za transfuziologiju dobojske Bolnice "Sveti apostol Luka".

Ona je upozorila da zbog specifičnosti održavanja vakcine stanovništvo mora da sarađuje prilikom zakazivanja termina za vakcinisanje.

"Moramo biti programirani. Doslovno dan prije nazvati sve zainteresovane za vakcinaciju, reći im tačno vrijeme kada moraju doći u našu službu za vakcinaciju, gdje moraju popuniti zahtjev, obaviti pregled, vakcinisati se i dobiti potvrdu", izjavila je Brkićeva.

Brkićeva je navela da je zainteresovanost i lista čekanja za vakcinu velika, da će se vakcinisanju pristupati po prioritetima i da će se vakcinisati registrovana lica u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama.

"Iskreno se nadam da će nam danas poslati vakcine, kako bi već sutra počeli sa vakcinisanjem zdravstvenih radnika koji se do sada nisu vakcinisali u Srbiji", rekla je Brkićeva i najavila da se naredne sedmice sa vakcinisanjem kreće po staračkim domovima.

Nakon toga, počinje vakcinisanjem treće kategorije, odnosno lica starijih od 65 godina.

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.