Doboj

Jerinić: Grad će sufinansirati potpomognutu oplodnju za sve parove

  • 14.07.2020. 16:01

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić zahvalio je odbornicima što su na današnjoj sjednici gradskog parlamenta prihvatili odluku da bračnim parovima sa po 4.000 KM budu sufinansirani troškovi jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje.

Skupštinska odluka predviđa da će postupak sufinansiranja biti izvršen putem javnog konkursa koji se za tekuću godinu objavljuje u prvom kvartalu i ostaje otvoren do 30. novembra ili do utroška budžetom planiranih sredstava, a u saradnji sa Udruženjem porodica sa problemom steriliteta "Novi život" Doboj.

"Cilj nam je da kroz pronatalitetnu politiku na ovaj način pomognemo ljude koji žele da proširuju svoje porodice. Nismo to htjeli da ograničavamo sa godinama", izjavio je Jerinić novinarima.

On je najavio da će u skladu sa odlukom biti obezbijeđena sredstva za sve parove i najavio da je u toku priprema odluke prema kojoj će mladi bračni parovi, korisnici programa sufinansiranja stanova, po dobijanju trećeg djeteta biti u mogućnosti da stan prometuju kako bi proširili svoju stambenu jedinicu.

Jerinić je rekao da je u toku treći poziv koji se završava u petak, 17. jula, u okviru programa sufinansiranja kupovine 100 stanova mladim bračnim parovima, a da je u vlasništvu grada trenutno 12 slobodnih stanova, te da je do sada prijavljeno 25 mladih bračnih parova.

On je, komentarišući skupštinsku odluku o novom kreditnom zaduženju grada u iznosu od 4.500.000 KM namijenjenih za kapitalne investicije, naveo da opozicija mora pogledati sve parametre koji ukazuju da je Doboj veliko gradilište sa stabilnim budžetom.

Jerinić je najavio da će u narednoj sedmici početi gradnja kružnih tokova, s obzirom na to da je sva procedura završena, obezbijeđeni su lokacijski uslovi, a čeka se građevinska dozvola.

Odbornik PDP-a Slobodan Vasiljević rekao je da nije podržao odluku o kreditnom zaduženju, s obzirom na to da navedeni ciljevi i prioriteti nisu dobri i ne ulažu u privredu.

Vasiljević je bio i protiv današnje odluke lokalnog parlamenta da grad finansira izgradnju prostorija informativnog centra Radio-televizije Republike Srpske u Doboju.

Odbornik SP-a Vedran Gligorić smatra da postoji bojazan da će kreditna sredstva biti utrošena nenamjenski, s obzirom na to da je riječ o izbornoj godini.

Skupština grada Doboja usvojila je danas odluku o kreditnom zaduženju od 4.500.000 KM, a sredstva su namijenjena za kapitalne investicije.

Od ukupnog kreditnog iznosa, 1.550.000 KM predviđeno je za izgradnju Administrativnog centra, 1.200.000 KM za nabavku i izgradnju LED rasvjete i sistema za daljinski nadzor i upravljanje javnom rasvjetom.

Iznos od 550.000 KM predviđen je za rekonstrukciju Osnovne škole "Đura Jakšić" u Podnovlju i fiskulturne sale u mjesnoj zajednici Boljanić, 500.000 KM za izgradnju sportske dvorane, te po 350.000 KM za rekonstrukciju i asfaltiranje lokalnih puteva i uređenje dograđevinskih parcela.

Na današnjoj sjednici raspravljano je o 39 tačaka dnevnog reda.

Тагови:
  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина