Jerinić: CIK da potvrdi rezultate izbora

  • 11.12.2020. 13:59

Član Izvršnog komiteta dobojskog Gradskog odbora SNSD-a Boris Jerinić pozvao je Centralnu izbornu komisiju /CIK/ BiH da potvrdi rezultate lokalnih izbora u Doboju, jer je, kako navodi, izborni proces sproveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH i pravilnicima.

Jerinić, koji je bio kandidat SNSD-a za gradonačelnika, kaže da je odluka CIK-a da ne potvrdi izbore nezakonita, zbog čega je sa pratećom dokumentacijom upućena i žalba Apelacionom sudu.

On je naveo da je odluka CIK-a politička, uslovljena njihovim mentorima, te pozvao članove ove komisije da se pridržavaju Izbornog zakona. Jerinić je ukazao da Izborni zakon nije dobar i da ga treba mijenjati.

"Koalicija i predsjednici političkih partija koji su podržali i mene kao kandidata za gradonačelnika i listu nosi više od 30.000 glasova. Isto tako, ljudi koji traže da se izbori ponište i ponove nemaju ni 3.000 glasova. Ono su, svjesni svog poraza, osmislili scenario, prekršili izbornu ćutnju i napravili dramu i neizvjesnost u gradu", rekao je Jerinić na konferenciji za novinare u Doboju koju su organizovali predstavnici dobojskih gradskih odbora SNSD-a, Demos, Koalicije "Doboj u srcu", SDP i Stranke za BiH.

Jerinić je istakao da se predstavnici opozicije nanijeli ogrmnu mrlju političkoj stabilnosti Doboja, te da odluka CIK-a da ne potvrdi izbore čije održavanje je i prolongirala, dovodi u pitanje usvajanje lokalnog budžeta za narednu godinu i vodi ka privremenom finansiranju što usporava razvoj ove lokalne zajednice.

On je upozorio da se moraju smiriti strasti jer zbog novonastale neizvjesnosti trpi ogroman pritisak članova SNSD i koalicije, lica koja su osvojili mandate u lokalnom parlamentu, a koji prijete da će organizovati proteste pred CIK-om i Gradskom izbornom komisijom Doboja, te blokirati magistralni put.

Predsjednik dobojskog Demosa Slađan Jović kaže da je u Doboju na sceni teror manjine nad većinom, te najavio podnošenje prijava protiv svih učesnika za izazivanje nemira tokom izbornog dana, a kao odgovornog je imenovao predsjednika Gradskog odbora DNS-a Slavka Gligorića, za kojeg kaže da je tada iskoristio svoju funkciju generalnog direktora Željeznica Republike Srpske i izmanipulisao radnike ove kompanije koje je izveo na ulicu.

Predsjednik Koalicije "Doboj u srcu" Sevlid Hurtić kaže da je prošao rok da se po žalbi oglasi Apelacioni sud.

Na pitanje novinara o eventualnom učešću u demonstracijama ako rezultati izbora u Doboju ne budu potvrđeni Hurtić je odgovrio da se nada da će sve probosanske snage učestvovati.

Murvet Bajraktarević iz Stranke za BiH rekao je da su izbori protekli regularno i da je izgubio na ovim izborima učestvujući ispred koalicije SDA-SBiH-HB.

On je pozao CIK da potvrdi izbore u Doboju kako bi se sve snage usmjerile na privredu koja je u okolnostima pandemije virusa korona pred kolapsom.

Zbog zdravstvenih problema predstavnik SDP-a nije prisustvovao današnjoj konferenciji za novinare.

CIK BiH nije objavio rezultate lokalnih izbora u Doboju, a na sjednici 19. novembra usvojio je zaključak o pokretanju postupka utvrđivanja povreda pravila izbornog procesa ili izbornih prava na biračkim mjestima u izbornoj jedinici Doboj.

Predstavnici dobojskih odbora PDP-a, DNS-a, SDS-a, Narodnog pokreta "Banjaluka zove" i SP-a su 17. novembra, zbog, kako navode, uočenih izbornih nepravilnosti, potpisali zajednički zahtjev o ponavljanju lokalnih izbora u ovom gradu, koji je dostavljen CIK-u.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић