Dogovor Vlade i distributera

Jeftinije gorivo u Republici Srpskoj za 0,05 KM

  • 14.06.2018. 19:04

Gorivo će, na pumpama u Srpskoj, koštati od 2,11 do 2,29 maraka po litru, u zavisnosti od regije i pojeftiniće, u prosjeku, pet feninga. To je bio prijedlog većine distributera, koji su se, rano jutros, sastali sa ministrom trgovine i turizma.

Predrag Gluhaković je na sjednici Vlade o tome obavijestio ministre, koji su podržali smanjenje. Gluhaković poručuje da Vlada nema nadležnost da utiče na cijenu, jer svaki distributer ima pravo da odluči da li će je i koliko sniziti. Vlada Republike Srpske će, tvrdi Gluhaković, pokušati da nađe rješenje sa kolegama iz Federacije i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirkom Šarovićem.

"Zna se sve, i ko je PDV i gdje su akcize, ko sve donosi. Ne trebamo se s tim baviti. Mi ćemo biti ti koji ćemo pozvati i ministra Šarovića i ministra Vujanovića da dođu u Banjaluku, i da mi nađemo rješenje kako izaći iz ove krize, istakao je Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma Republike Srpske. 

Dok Gluhaković pominje razgovore o akcizama, za predsjednika Republike one su fiksna kategorija. Ponavlja da Srpska i dalje ima najjeftinije gorivo u regionu, i da cijena najviše zavisi od kretanja nafte na svjetskom tržištu.

"Neće se smanjivati akcize, zato što su se akcize veoma namjenski troše za izgradnju autoputeva i modernizaciju puteva. Da imamo savremene puteve, moramo za to da izdvojimo novac", naglasio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. 

Neki distributeri su još noćas snizili cijene goriva, i tako se odrekli dijela zarade. Ona se kreće od 21 do 22 feninga po litru prodatog goriva, dok na akcize na gorivo, puteve i autoputeve odlazi između 70 i 75 feninga. Dok manji distributeri kažu da je njima nešto lakše da se prilagode, veći kažu da su u znatno lošijoj poziciji. Tvrde da, od te marže moraju da izmire obaveze prema državi i radnicima. Poručuju da je sav teret pao na njih, a da se zaboravljaju rafinerije od kojih, kako kažu, cijene mnogo više zavise.

"Nema kartela, nema dogovora oko cijena. Cijenu će svaka firma formirati prema svome, s tim da vam moram reći da distributerima ostaje vrlo malo prostora da utiču na cijene, bar ne u ovom smislu u kom to ovi što tamo protestuju traže. Jer u strukturi cijene, marža je maltene simbolična", istakao je Milovan Bajić, direktor Krajina petrola Banjaluka. 

Presjek cijena goriva u Srpskoj, Ministarstvo trgovine praviće svakih petnaest dana. Vlada će, jednom mjesečno, dobijati izvještaj koji bi trebalo da analizira.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић