Vlada Republike Srpske

Jednokratna pomoć penzionerima sa minimalnim primanjima 

  • 30.07.2018. 19:31

Vlada Republike Srpske odlučila je da penzionerima koji imaju minimalna mjesečna primanja, već uz avgustovsku penziju isplati i jednokratnu pomoć. Predsjednik Srpske Milorad Dodik poručuje da se u posljednjem  mandatu zajedno sa Vladom izborio i za povećanje penzija za oko 20 odsto, ali obećava da oni najugroženiji neće biti zaboravljeni.  

"Povećane su penzije ponovo u ovom mandatu, u  ove četiri godine, ne u čitavom mandatu naše koalicije, oko 20 odsto. Sa avgustovskom penzijom ići će diferencirana isplata jednokratne pomoći penzionerima, koju će oni dobiti od 10. septembra pa dalje," rekao je Dodik.

Sve je odlučeno na inicijativu poslanika Partije ujedinjenih penzionera, Ilije Stevančevića. Za ATV, Stevančević kaže da je Vlada i ranije planirala jednokratnu pomoć, ali da se konačno za to našlo mjesta u budžetu. 

"Koliko će to biti puta u toku godine, ja ne znam, ali zavisi i od stanja u budžetu. Nije za očekivati tu preveliku novčanu pomoć, ali ne bi se ona mogla kretati manje od 200 KM po jednom penzioneru," kaže Stevančević. 

Vlada Srpske još nije odlučila koliko će novca tačno biti izdvojeno za diferenciranu jednokratnu pomoć. U Ministarstvu rada kažu da su razmatrali nekoliko načina na koji bi mogla da bude realizovana. 

"Mislimo da treba ta najugroženija kategorija penzionera, dakle penzioneri koji imaju najmanja primanja, trebaju imati određene subvencije. Da li će to biti subvencija kroz jednokratnu novčanu pomoć ili će to biti subvencija možda u vidu preko struje ili preko drva, preko ogreva, nije bitno. Bitno je da je sve u funkciji finansija," rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Iz Vlade poručuju da su za nepunu godinu tri puta povećali penzije. Najniža penzija u Republici Srpskoj za minimalni staž od 15 godina povećana je na 188 maraka.